Selasa, 31 Januari 2012

~~AyAh mEnGiDaM BuAh BeRaNgAn!!!~~

salam selasa yg suram,sbb pagi ni hujan lebat d pj ni...ayah g krj pun lambat sikit
bsiaran langsung sbb ari ni ibu cuti abis krj pagi kn
esk dah nak krj mlm plak....hu...

alkisahnya,sejak ibu yg pregnan ni ayah asyik sebut2 nak makan buah berangan ...hai mengidam ke?
bila tanya ayah mngidam ke? selamber je jawab ..mana ada saja teringin dah lama xmkn
 1 januari ari tu turun dr cable car kat genting ari tu ada beli buah berangan yg dah siap goreng
xpuas makan katanya...ye la sikit jr dah rm15 ....

jln2 nak cari buah kiwi ibu trnampak lak ada buah berangan so beli jr tuk lps kn hajat si ayah hu  anak2 yg teruja nak makan ...see...gelagat anak2 ibu yg buat skian kali nya makan buah berangan...




sekarung i rm4 berbaloikn...


goreng separuh tuk anak2 lu

 ni yg best ni sesi mgetuk pada hal bukan tebal sgt pun kulitnya....


sedap isinya mmg lemak manis



mmg abg mirul gemar

kakak pun suka


abg ijat pun sgt2 teruja.....

kawan2 suka xbuah ni...?

Isnin, 30 Januari 2012

~~SeKaRaNg SuKa MaKaN bUaH KiWi La PuLaK~~

salam isnin yg ceria, sgt2 suka sbb ari ni dah last krj pagi esk cuti ,lusa pulak msk krj mlm pulak
mcm tu la rutin krj ibu dah hampir 12 tahun krj shift ni....

sejak dua menjak ni ibu suka mkn buah kiwi la pulak
bila terbayang tu kecor air liur rasanya
trus ja g terjar pasar raya GIANT yg dkt dgn rmh ibu ni g cari mmg ada so...trus rembat
balik potong letak garam sikit....fuh lga rasanya apa yg dihajat dpt ttunaikn
jangan la dok mngidam yg pelik2 sudah..stakat ibu suka makan yg masam2 jer
yg belum dpt lg buah kelubi segar tu..mana nak cari tu ha....? teringin sgt hu.....





cantikkn corak dia....



Jumaat, 27 Januari 2012

~~FaNaTiK DgN MeNaN KeTa....aLiH2 BtUkAr mEnAn MaSaK2 PuLaK~~

salam jumaat penghulu segala hari,hari ni ibu dah msk krj pagi,tp ayah masih bcuti sibuk dok melayan anak2 d rmh,amzar anak ibu yg sorang ni mmg fanatik dgn keta menan,pergi je mana2 mst nak beli keta menan
dr sekecil2 keta smp la sebesar2 keta menan
kat rmh dah sebakul besar koleksi keta menan dia
kadang2 ibu bwk gak yg kecil2 keta menan dlm beg dia tuk main klu dia bosan2 kn...



xdpt beli dpt pose dgn keta menan yg besar ni pun jadi la...time ni lokasi di kedai menan keta nilai3,dia mngamuk gak nak beli tp ibu xbelikn pun
sbb kat rmh dah ada byk bkn main sgt pun cuma buat koleksi jer..membazir je kn

pic lama d awal tahun 2011...bsama koleksi keta menannya..tp skrg dah xlalu nak susun pun...



tup...tup...hero yg sorang ni btukar minat pulak pd menan masak2 sejak tiap2 mlm dok teman ibu tgk master chef malaysia tu...siap hafal lg lagu tema tu....
klu ibu masak ddapur pun dia sibuk nak masak gak...ngee...layan jer...

Khamis, 26 Januari 2012

~~InGaT LiMaU...InGaT TaHuN BaRu CiNa~~

salam khamis yg ceria,ibu masih cuti,esk dah nak masuk krj pagi,ayah masih bcuti,minggu dpn baru masuk krj lek...ingat limau ingat tahun baru cina kn...ni yg best bila dekat2 nak sambut tahun baru cina mst kita suma dpt merasa limau mandarin secara PERCUMA ok....

boleh dkatakn suma org akan dpt merasa mkn limau percuma d musim perayaan tahun baru cina kn
ibu pun xketinggalan dpt gak merasa sbb bos2 n pelangan2 ayah kebykknnya cina
so ayah ada bwk balik satu kotak minggu lps..jenuh gak nak abiskn...

see.....masam2 manis....suka2........ 



Rabu, 25 Januari 2012

~~BBQ; SeGaLaNyA Yg AsLi~~

salam rabu yg mulia,ayah sama ibu masih bcuti hari ni
kawan2 pun mst ramai yg bsmbg cutikn,aktiviti d hari k2 raya cina...bkelah di kaki genting nama tempat tu
ptama kali pegi sana..selalu pergi d tempat atas sikit ada suma kemudahan tp kemarin ramai sgt org smp dah xde tmpt yg selesa,kami pergi dgn 5biji keta...

so kami bralih arah ke kaki genting batang kali ber BBQ secara asli gitu..kenapa...
ikan masih segar ,cuci pun dsana, perap pun dsana,guna arang tuk bakar ,guna kayu ngan buluh jer
sgt2 terasa bekelah ala2 kat kg masa budak2 dulu

kami bakar ayam,daging,ikan n sosej..sgt2 memenuhi citarasa..lupa plak, ikan masin ngan ulam petai pun kami bakar tau...sgt2 puas hati,ibu makan smp lebam tau...d samping tu ibu ada gak bawak lauk2 lain




tempat nya yg luas dan menarik..tp byk batu2 besar..
 bekalan yg dah ready masak dr rmh....ibu bwk tomyam campur ngan nasi..lain2 ada yg bawak ulam2,sambal petai,ayam kicap buah limau n mangga tuk mencicah t...

smp jer trus mandi anak2 ibu ni....


mandi smp lebam ye..

 
ijat dgn sepupunya..naufal

aiman anak SIL dr kota damansara
 tgh cuci n panggang ikan masin tu....

ayah yg mmg pakar bakar membakar ni...

 
see...segalanya asli cara bakar guna buluh ngan kayu jer.....





 

ha..ha ..tuan blog sibuk dok merasa sosej tu dah masak lum...

 makan time..nyam..nyam..

lps makan nasi wajib makan mangga plak..he..


SIL dr rawang yg kematian suami ptghn tahun lps....lega tgk SIL kembali ceria bsama anak2 n adik2 disisinya....

Jumaat, 20 Januari 2012

~~aSaL tErInGiN JeR TrUs MaSaK~~




salam jumaat yg mulia,ptg ni ibu dah nak masuk krj mlm
krj 2mlm jer lps tu cuti 4ari semperna raya cina kn
ayah n anak2 cuti 10 ari tau jeles tul...

nak kemana cuti ni ek...?tunggu n lihat je la kn
**********************************************************************

selera ibu skrg tgh nak makan jer,klu makan nasi nak blauk rebus2 n bakar jer
asal tringin jer trus masak,smlmkn cuti,ibu tringin nak mkan daging rebus cicah
trus masak n makan smp puas he..he...

see layan pic2 hasil masak2 smlm...









daging rebus cicah air asam,kali ni ibu letak serai tumbuk ngan kerisik



ayam goreng tuk anak2 ibu



taugeh goreng pun sodap


paling best ibu buatkn air asam boi campur asam jawa dr adabi tu..emmm mmg maveles lah
happy week end kwn2 n happy holiday......

Khamis, 19 Januari 2012

~~UlAnG tAhUn PeRtAmA bLoG DINORFAMILY~~

salam khamis yg mulia,cuaca cerah n ceria. bsiaran langsung hari ni kn ibu cuti
begitu teruja sbb hari ni genab 1thn blog ibu bsiran,,,
masih bekisar kisah harian ibu bsama suami n 3 anak n tahun ni penuh kisah2 gumbira dgn cerciter praggy new baby n tahun ni jugak insyaallah adik bongsu ibu akan tammatkn zaman bujangnya,sama juga dgn adik bongsu sebelah ayah pun akan bkahwin juga tahun ni
semoga dpermudahkn semua urusan


@@%%SELAMAT ULANGTAHUN YG PERTAMA UNTUK BLOG%%@@
DINORFAMILY
@@%%@@

semoga lps ni lebih menjadi bloger tegar 
pada mulanya mmg ramai yg jengok blog ibu tp skrg cuma 5,6 org saja yg mnjadi pngomen setia
harap tahun ni dpt lebih ramai kwn......

see.....di awal blog DINORFAMILY....sweet memory.....


Rabu, 19 Januari 2011

@@@Bmulanya Blog ibu 19JAN2011@@@

Assalamualiakum... ibu, imah. buat ptama kalinya ibu bru bjinak2 dgn blog itu pun adik ibu a.k.a mamaleyna yg ajar ni...mlm ni bru nak mncuba..esk ibu cuti..so dpt la ibu tik..tik...apa yg tbuku d hati ni...ibu bru btukar proses d tmpt krj so cm mood tuk g krj cm kureng je...maklum la dah dkt 7thn ibu d proses lama..tp krj d bwh arahan org trima jala..ibu krj operator ja dah lbh 10 thn..sjk kawin n dtg kl tahun 2000...ibu kawin sep1999,ibu mula krj d kl mac 2000. n ibu dpt anak ptama nov 2000. so boring gak tp ikut plan klu dpt baby lg sorang ibu dah xmmpu nak krj 1nya kos byr upah anak mst btmbah 2nya krj2 rmh mst btmbah gak..mst tdo n rehat ibu xcukupkn...lngkah paling afdal berenti ja la kn..cukup2 la b krj, nak bg tumpuan pd kuaga spenuh masa pulak...ada byk cerita yg nak d coret tp buat ptama kalinya cukup lu lah...oh ye anak ibu 3org dah, ptama md. amirul hakimi 11 tahun, k 2 ain ardini haifa 7 thn n paling kecil md. amzar humaidi 3 thn. ok wassalam...sayang suma...

15 ulasan:

mamalieyna berkata...
Selamat datang ke dunia BLOG! hehe.. nnti tulis byk citer budak2 tu eh..^_^..leh jdi kenangan..
rose --{@ ibuRafiq @}-- berkata...
alor...cam akak sy la ni..baru2 belajar dunia FB n blogging..tapi dia angat2 taik ayam. kejap je..wuwuwuwu...

jgn jd cam kakak sy na..

heppy blogging!

salam kenal..:-)
~Siti Hajar~ berkata...
welcome sis!

salam kenal..

sy follow akak yer, jemput la ke blog sy pasni..
LYAfrina berkata...
salam perkenalan..dtg dr blog eina!


selamat dtg ke dunia blogging! semoga enjoy2 sokmo yer.
mummy_ayu berkata...
welcome to blogging world sis!!!
Fieza79 berkata...
welcome...slm kenalan...

ni kwn alam maya eina...kita follow menfollow ye...!

hepy blogging...
Alimaz-Kembara Terasing berkata...
assalam..... tahniah kerana anda berjaya mendiri seorang blogger.... hehehheh saya folo awak.... dan saya dah linkkan sekali blog awak.... hepi blogging ya...
Elly & Emmy berkata...
salam perkenalan..

happy blogging mama..
ita cutevirus berkata...
slamt berkenalan...
jgn malas² apdet n3 (cam saya)
kehkehkeh
ita cutevirus berkata...
slamt berkenalan...
jgn malas² apdet n3 (cam saya)
kehkehkeh
KizZ berkata...
Selamat datang ke blog..Yeahaa..
jangan lupa ushar2 blog kiz yah!

Jom sini,
Akan Tiba
Dilla Ady berkata...
datang dari blog eina..

selamat berkenalan!
dinor's family berkata...
TiMa KaSiH pD sUmA...BeStNyA dPt RaMaI kWn...
'NuReeN' berkata...
welcome & salam kenal...
rajin2 la jenguk blog nureen ek..;)
Nadiah Sidek berkata...
salam kenal kak :)

selamat berblog ye..

Followers