Khamis, 29 September 2011

~~PeRcUbAaN MeMaSaK PaJeRi NeNas~~

selamat pagi suma
hari ni dah pun bmula shift pagi
3hari cuti dok rmh penuh aktiviti masak2..... n makan....

mkm tengahari semalam ibu gigih dok masak pajeri nenas
teringin nak makan..tp xpnh masak

belek buku resepi kat rmh ni jumpa la
so...walaupun lbh 12thn kawin ni la ptama kalinya ibu nak masak pajeri nenas ni
layanzz sikit bahan2 n cara membuatnya



PAJERI NENAS ALA DINOR FAMILY

nanas dibuang kulit




potong bulat2 n drebus dgn gula dlm 1/2 cwn gula putih




dah empuk toskn airnya



kerisik ibu buat sendiri gak


goreng kelapa smp garing




d blender smp halus



santan

serbuk kari daging



bwg merah putih ,halia ,kulit kayu manis n bunga cengkih




cara masaknya tumis bahan d atas



masak rempah kari smp betul2 masak



masukkn santan


masukkn kerisik n nenas sedikit garam n gula secukup rasa....buat ptama kali masak kira boleh la...sedap jer....kira bjaya jugek le...



Rabu, 28 September 2011

~~DaH uJuNg2 RaYa BaRu MeRaSa OpEn HoUsE~~

salam 30 syawal, cepatnya masa blalu dah akhir syawal pun
hari ni lambat bsiaran lg,sbb masih cuti tp esk dah masuk krj pagi n3 pun auto publish la

kesian tul ibu tahun ni xde tau cuti jatuh pd ari sabtu ahad
byk undangan open house xleh hadir, kbykkn dr saudara la
yg boleh hadir pun ke rmh kwn2 yg sama shift je

mcm semalam punya open house d rmh member yg satu bas g krj ngan ibu
so sempat gak le ibu klik2 sikit picnya, rmhnya dkt je dlm 10minit dr rmh ibu

lps blk dr mkn2 tru g soping2 blk rmh dah hampir 8 mlm
kuar kul 3, ibu bwk ijat je, kakak sek. abg pulak xmo ikut, boring katanya nnt ibu duduk bsembang lama2...mmg pun....abg dah besar mana nak ikut ibu kuar jln2 lg....ok gak bleh dia tunggu kakak blk sek. bleh ibu mrendek smp mlm he.....layan sikit pic yg hado...





dresing in red kami bdua...bsama baby adam anak member ibu...


ijat yg dah bpandai buat peace..





ijat bsama member ibu dr sarawak tu..ina masih solo lg ni....







tuan rmh yg btudung biru...sibuk nampak.....




byk2 kueh ..kueh lompang ni jd kgemaran ibu ...dah lama xmkn ni...sedap sgt...

blerr lak pic ni...
manu utama NASI BRIANI lauk AYAM MASAK MERAH,DAGING RNDG HITAM,ACAR BUAH N PAPADAM

manu lain LAKSA

ROTI JALA cicah KARI

KEK BATIK

KUEH LOMPANG

KEK KEJU

PULUT KUNING

suma ibu makan ,yg xmakan pulut kuning dgn roti jala je sbb dah full la.....alhamdulillah kenyang n dpt merasa gak walaupun dah ujung2 syawal ni...










Selasa, 27 September 2011

~~sArDiN sArAwAk LAiN DaRi SeMeNaNjUnG~~

salam selasa yg ceria
salam bsiaran langsung ari ni, ibu cuti ari ni ibu sedih la ari ni
anak ibu ijat demam dr pg semlm smp mlm td...

pagi ni lps mandi lps mkn ubat nmpk cergas blk harap sembuh trus la
kakak ain cuti sek agama sbb tahun 6 kn ada exame,so leh le teman adik main kat luar

balik pada tajuk...lps suma kwn2 ibu blk dr bcuti raya dr kg ada la sorang kwn ibu dr sarawak bg sardin dr sana cam comel je tin nya, kelainnanya tin d bungkus dr luar sama gambar ....

rasa n ikannya pun lain dr yg biasa d beli semenanjung
walaupun jarang masak sardin, bila dah kwn2 bg masak je mkn dgn nasi ,mkn dgn roti pun sodap layannnnnnn..............









comel je gambar ikan ni..






yg pasti HALAL







first time mkn sardin dr sarawak






sebelum masak lain ja ikannya keras sikit





lps masak ibu tambah cili kisar n cili api sikit sbb rasa asal manis la.....apa2 pun terima kasih tuk ina slalu bg buah tangan klu blk sarawak selain sardin kerepek ,kek sarawak pun ada lupa nak klik2 picnya yg tau tru makan smp habis hu.....





Isnin, 26 September 2011

~~KaRi nAnGkA~~

salam isnin yg indah..



selamat kembali bkrj pada yg bkrj ..ibu bru nak mula bcuti lak

mlm td last krj..so cuti selasa rabu,khamis krj pagi plak..


wah mst byk undangan open house minggu last syawalkn

ibu pun ada undangan tp suma xpegi sbb krj mlm xsmpt cuma smpt pegi rmh ume

rmh pgasuh anak2 ibu ari jumaat lps, dia msk chuw kuieh tiuw sedap panas2 lg ..


ari sabtunya adik ayah d puchong lak jemput k rmhnya

ayah g ngan anak2 je..walaupun ayah g suma open house tp tetap suruh ibu masak d rmh tuk manu mkn mlm ari sabtu lps..manunya kari nangka..

sama2 dr kg so selera kg je la yg ayah slalu nak ibu msk..tp dah lama xmasak kari ni..

ssekali sedap gak ...masak lebih sikit ibu bawak tapau g krj ...layan bahan2 n cara2 nak masak..

KARI NANGKA layanzz....





KARI NANGKA






bahan utama....NANGKA






IKAN BILIS








SANTAN N ASAM KEPING

AIR
SERBUK KARI



BAWANG N DAUN KARI



MINYAK MASAK



carana2nya...tumis bawang n daun kari




masukkn serbuk kari yg dah dibancuh smp betul2 masak rempahnya




masukkn air n nangka masak smp empuk last sekali masukn santa n garam secukup rasa

masak smp mendih2 n sedia d hidang..senang kn....selamat mencuba.....




Jumaat, 23 September 2011

~~IjAt NaK Jd MeKaNiK~~

salam jumaat yg mulia
mlm td firt krj mlm, ari ni anta ijat lmbt ,nak g krj bru anta
sbbnya ume pngasuh ijat wat open house
t bangun tdo leh g mkn trus he....

balik pd tajuk ye
kejadian smlm tgh ibu sibuk dok sidai kain
ijat dgn selambenya baring atas lantai dok repair keta menan dia rosak katanya

dr ibu nak marah trus ibu gelak n smpt ibu klik2 pic wat kenangan t dia besar
ibu doakn anak ibu yg sorang ni jd engener pmotoran yg bjaya amin...

apa xnya ijat mmg minat sgt dgn keta2 n moto2 menan ni
xkira kecik ke besar ke janji keta menan
hari2 tido ngan keta menan tau

penah ayah ckp,klu ayah ada rmh besar,ayah nak wat bilik khas tuk ijat main menan keta je.
mmg fanatik tau...g mana2 klu jumpa menan keta mst nak beli..hu...layan pic ijat bsama menan kegemarannya...








kelakar la ijat ni siap baring2 lg mcm mekanik lak..ni dia tiru aksi mekanik bla ayah bwk dia time nak tukar tayar keta lu....



lps je ibu klik2 pic ni trus ijat kena mandi trus anta rmh ume....


suka betul ijat main menan moto tu...ni time g jln2 kat bandar melaka...


suka tul bila byk dpt hadiah menan keta time harijadi yg k3 bru ni...


antara koleksi keta menan ijat..hari2 rmh sepah dek keta menan dia....ibu ayah xkisah rmh sepah janji anak ibu mmbesar dgn normal.....xnormal la klu ada anak kecik tp rmh rapi je kn....pelik lak rasanya klu mcm tu....happy weekend...

Khamis, 22 September 2011

~~GiLiRaN iBu LaK G bRaYa~~

salam khamis,ari ni dah nak msk krj mlm
hu....cepatnya masa blalu

rasa rugi tul cuti xdak sabtu ahad raya tahun ni
xpat la ibu g braya rmh SIL d rawang
ayah je tiap2 minggu g

nasib ada gak cuti jumaat lps ari malaysia
leh g rmh adik ibu aka mamalieyna wat makan2 kira merasa gak le walaupun mini open house
rasanya dah nak basi picbya ni

xpe janji kat blog ibu lum update lg
layan pic yg hado.....


tgn mkn nasi tomato, bru smp kul 12thr trus mkn..


mkn laksa lg, pada hal bru lps mkn d rmh ari sblm tu...


wat kenangan...jgn xcaya kami xnah ada gambar bsama walaupu slalu jumpa tp jarang bgmbr ...knp ibu nmpk tembam sgt ni....tidak..kena control mkn lek ni

dah gemuk ke.....tidak.....


sweet memory ...suka tgk pic ni......till than..


dan lg gambar bsama....





ijat suka sgt mkn air buah koktel ni....



kakak ngah layan nasi tomato mmg pebret dia ni...dah 7 thn xreti2 duduk besila hu...


abg mirul dah besar suka control hensem je bla ibu nak klik pic dia....


ayok....ayip sepahkn bilik ye.....ckp mama dia.....dr pg smp ptg asyik layan cd upin ipin je....ish...ish....minggu ni sabtu ahad krj mlm xpat lg nak g open house......sabar je la...tp klu ada yg jemput leh je pegi..krj masuk kul 6ptg...ade ke org nak jemput ni...hu...



Followers