Selasa, 31 Mei 2011

~~bLk Kg TaK SaH kLu TaK MaNdI SuNgAi~~

salam ceria seceria cuaca skrg

panaskn cuaca skrg

kat kg pun panas



walaupun blk kg 2hari 2mm je tp aktiviti padat tau
jumaat mlm kul 9 btolak smp kg kul 3pagi

blk singgah rmh FIL dulu

lps mkn tengah hari g terjah ladang anggur
mlmnya mkn durian d rmh SIL pulak


lps mkn bru blk rmh mak ibu
dah mlm blk tido trus

paginya g pasar singgah rmh FIL lg tuk ambik umbuk pisang nak masak gulai ayam

kwn2 utara suka mkn gulai campur umbuk pisang x?

ibu mmg suka,klu time mngandung slalu tringin nak mkn gulai ni


lps ambik umbuk pisang blk semula k rmh mak ibu masak2 pulak
masak gulai ayam campur umbuk pisang

n masak rendang itik,FIL ibu mmg ada bela itik,lembu,ikan n ayam


klu kami blk mst sembelih ayam atau itik

kami blk smlm sembelih itik dlm7 ekor
ibu ambk sekor blk msk kat rmh mak


ala,jarak rmh mak ngan FIL ibu dlm 5km je...

dah siap msk ptg dlm kul 4 g mandi sungai pulak pak su yg bwk


ayah tido sbb mlm t nak drive keta
layan pic g mandi sungai lata mengkuang....




kakak mmg suka sgt mandi sungai



ijat pun xsabar nak mandi ni






paksu melayan anak menakan mandi


















ibu pun sama mandi,best dah penat2 masak g beremdam lak






dua jam kami bremdam,tetiba ujan lak bru kami blk dlm kul 6ptg






bila lg nak merasa mandi lata mengkuang ni...




Isnin, 30 Mei 2011

**JoM mELaWaT LaDaNg AnGgUr**

salam besua kembali
walaupun masih penat belum hilang
tp tuk mngabadikan kenangan d blog ibu
harus lah rajin mngedit gambar n up load

mungkin n3 ni publish ibu sedang lena lg
sbb btolak blk kl kul 10 mlm td smp dlm kul 3,4 pg ni

malas nak bebel panjang2 layan pic
ketika g melawat ladang anggur d daerah ibu dlm 10km dr kg ibu



empangan beris bhampiran ladang anggur

























































anggur hitam yg masih putik




anggur hijau lg 3bln dah boleh petik




































Jumaat, 27 Mei 2011

~~~oLe2 DaRi AbAng mIrUL~~~

salam jumaat yg mulia
hari ni lambat bsiaran langsung
mlm td last krj,ptg ni nak btolak blk kg

so blk pg trus tdo xingat pulak nak update blog
kisah si abang mirul ni
smlm ada g rombongan ke kilang membuat coklat d sri kembangan

so, blknya abang mirul ada beli sikit ole2 tuk ibu n adik2
ibu yg suka mkn coklat truja betul
pandai juga abang bshoping
layan picnya....













macam2 rasa ada coklat ni








coklat bperisa pudina






Khamis, 26 Mei 2011

%%TaBiAt BaRu KaKaK Nak BaWaK bEkAl G SeK PuLaK%%

selamat bkrj suma
ibu bru blk krj mlm ni,so..n3 ni kuar tah2 ibu tgh tido lena d ulit intan...
ha...krj mlm auto publish juga

kisah si kakak ain ni
sejak dua menjak ni asyik nak bawak bekal g sek.
bla ibu cuti leh le layan

tp bla time ibu krj bawak bekal air je la gamaknya
tu la pasal bla nak bawak bekal suruh ibu beli bekas baru la

layan ckit bekas air baru beli ala geng upin ipin lg....






ni kakak yg pilih sendiri, ada dua sumanya lg satu dia bawak g sek keb. yg ni tuk bwk g sek. agama...
ni pun dia pilih sendiri...tp ibu mcm penah tgk rupa bekas ni tp sapa punya ek....

Rabu, 25 Mei 2011

@@KeNaPa TaKuT pUlAk Ni?@@

salam bahagia,bsiaran langsung lg ibu hari ni
masih cuti tp separuh je,t ptg msk krj mlm dah

tp krj rmh masih blum beres
kain smlmnya blum lipat lg
knp xde mood nak lipat kain ni

jap lg kena rajin2 kn diri gak ni
ok sblm tu nak kongsi dgn kwn2 suma mngenai satu benda alah ni

kat shoping compleks byk benda ni kn
kanak2 mst gemar bmain dgn benda ni
anak ibu pun pantang jumpa mst kena layan dulu
seraun pun jadi la

yg peliknya kali ni menangis ketakutan pulak dia
benda ni ada d dpn pasaraya MYMYDIN dkt eria rmh ibu je
saje layan kakak nak beli bekas air nak bwk bekal g sek

nak blk tu ijat tnmpk benda alah ni merengek2 nak naik
tp bla dah naik menangis takut pulak
kadang2tak faham perangai anak2 ni...layan...



Selasa, 24 Mei 2011

**PtAmA KaLi AyAh BaLuT HaDiAh**

salam ceria semoga cuaca hari ni pun cerah n ceria hingga k ptg
hari ni ibu cuti,esk krj mlm

byk krj rmh yg nak buat hari ni
yg bestya nak pek baju2 tuk blk kg

hari ni dpt la ibu jenguk2 n3 kwn2 suma
sbb hari ni bsiaran langsung he....he

saje nak abadikan hadiah hari guru tempuh hari
selalunya bab membalut hadiah ni ayah memamg xpenah buat

tp dsebabkn time beli n balut tu ibu xde
ibu krj mlm so dgn gigihnya ayah membalut

hadiah tuk hari guru pada sek. keb. ayah balut
tuk abg n kakak,sambutan pada hari isnin lps

tp sek. agama pada hari rabu lps
ibu cuti so dpt la ibu balut 1hadiah tuk kakak
lg satu ayah mmg dah siap balut

so layan pic hadiah yg ayah n ibu balut tuk guru sek. agama
hadiah tuk guru sek. keb. xsmpt nak klik
abg n kakak dah bg pada guru kelas masing2

layan........





hadiah ni ayah yg balut tuk abg mirul bg pada guru sek. agama




yg ni ibu balut tuk kakak bg pada guru kelas sek. agamanya,sebenarnya ayah dah kering idea nak balut mcm mana hadiah yg xbekotak ni...so bg pada ibu balut cm hamper je la.....

Isnin, 23 Mei 2011

##AkTiViTi PtG Yg ijAt PaliNg GeMaRi##

salam isnin n slamat kembali bkrj
tp pada ibu hari ni hari last bg shift pagi
so...esk cuti

tp hari rabu ptg bmula shift mlm pulak
tp yg bestnya ibu krj hanya 2mlm

jumaat mlm ibu btolak blk kedah
ayah suka btolak waktu mlm
bukan saja cuaca sejuk

tp dgn anak2 yg ramai n sedang mmbesar ni
lbh selesa blk mlm sbb mereka2 ni suka bmain dlm keta
bla waktu mlm diorang mngantuk

so...tido la..bleh ayah mmandu dgn tenang
bbalik pada tajuk asal
anak ibu si ijat ni suka bmain d luar bla waktu ptg

main sorang2 pun boleh tp dtemani keta mainn yg bleh dia pandu la
dgn rambut baru dia, ayah bwk potong pada hari wesak tempoh hari
layan....




senyum....xperlu kata apa apa...senyum.....



yeah....ijat dah ready nak kuar ni.....




bye....ibu....

dgn lajunya dia tolak ngan kaki je keta dia tu.....begitu la dia stiap ptg klu ibu atau ayah ada meneman dia main.......
ibu mohon maaf jika xdpt nak jenguk n3 kwn2, ibu bkrj pg mmg xde masa

tp bla ibu cuti ibu akan follow n3 kwn2 suma....ni pun auto publish.....




Jumaat, 20 Mei 2011

~~Bla JLn JeM ApA NaK dBuAt~~





salam weekend

tp ibu bru mula krj pagi,ari ni auto publish la

walaupun kurang sihat,ibu gagah g krj gak

lg pun minggu dpn nak cuti blk kg

slagi bleh btahan krj tetap krj
saja nak mngabadikan kenangan bla dah brenti krj sok2

bleh ibu imbau kembali saat2 brada dlm bas blk krj pagi


yg wajib menempuh keadan jln jem gila d eria pesimpangan motorola ni

atau pun d jambatan pulaupinang kami sini panggil sbb


rupanya seakanakan jambatan pulau pinang
apa kwn2 buat bila behadapan keadaan cam ni?

pada ibu tido..............la apa lg

tau2 ja dah sampai rmh he...see........


nampak x mcm jambatan pulau pinang kn


ni pulak persimpangan motorola,yg ramai2 nak mlintas tu suma nak g krj western 7mlm shift bmula







ni dbawah jambatan,suma ada tiga tingkat jln ni,bas ibu guna yg tengah2 menghala ke jln kontena nasional....ibu klik dr dlm bas...

Khamis, 19 Mei 2011

##SaMbAl pEtAi n LaKsA MaNu OrAnG dEmAm##

salam khamis
makin lambat bsiaran
ibu masih xsihat,lps ayah g krj ibu smbg tdo lg smp kul 10

lps siap krj rmh bru ngadap blog
walaupun xsihat,tp selera makan tetap tinggi
kisahnya smlm kakak nak bawak bekal g sek ptg
kakak suruh masak sambal petai

lps kakak g sek ibu smbg masak laksa
selasa lps kuar g pasar mlm nmpk laun kesum
trus tlintas nak msk laksa

so siap msk trus mkn
lps tu bru mkn ubat
tp xjuga baik, kena g klinik gak ni

esk dah mula krj pg
klu msh xsihat kena mc la gamaknya ni
ibu mmg xsuka mc
malas nak ngadap ngan supervisor yg xgemar org2 mc ni

layan pic manu tuk org demam ni...




ada dua jenis sambal petai ni,klu masak ngan ikan bilis potong nipis2 bsama kulitnya,
klu masak ngan udang ,belah dua ,ambik isi je....




cili blender ni petua tuk kurang pedas,lebihkn bawang besar manis bawang xle pedas sgt,



sambal petai ikan bilis


dah siap bekal tuk kakak sambal petai ngan telur hancur







manu kedua, laksa ala dinorfamily....








Rabu, 18 Mei 2011

~~iBu DeMaM...TeRiNgIn Nak MaKan BuRuNG pUyUh Lg~

salam rabu....

lambat besiaran lg ari ni

mood xok,demam panas malam tadi

bangun pagi ni dah ok sikit dah makan ubat demam

tapi selsema pulak yg menyerang

bila demam2 ni mulut rasa pahit je


makan mlm pun beli je kat luar

pekena sup ekor bru bestkn




kisahnya 2,3 menjak ni tringin nak makan burung puyuh
kuar pasar mlm xde pulak yg jual
so ayah gagah cari gak beli yg belum masak


balik ibu goreng je sedap tau,ragup je

rasanya ni firts time ibu masak burung puyuh


slalu beli je yg dah masak

ok layan cikit pic BURUNG PUYUH GORENG.


















BURUNG PUYUH GORENG ALA DINORFAMILY



Followers