Jumaat, 28 Oktober 2011

~~PaNtAnG jUmPa~~

salam jumaat yg mulia..ari ni dah nak masuk krj malam
pada hari yang mulia ni sebenarnya ibu malas nak bebel panjang2
tapi dsebabkan ada lagi insan yg xdiundang kononnya (ipoh mari)
masih lagi terjah blog ibu dan memberi komen negatif

ibu mngambil kesempatan disini nak btanyakn pada insan ipoh mari ni
apa masalah awak dgn saya?
kenapa awak sakit hati dgn semua n3 saya terutama n3 masakkn ?
kenapa semua n3 saya ada ja yg awak tak suka?
ini blog saya,saya seorang wanita, isteri,ibu so saya mmg suka memasak

apa salahnya saya nak abadikn setiap masakkn saya pada blog sendiri
saya rasa rimas la dgn komen2 awak,mcm saya ni mengacau hidup awak pulak

saya mintak budi baik awak tidak perlu la susah2 terjah blog saya yg tidak semegahnya ni...terima kasih...
emmmm....kenapa la nak bblog pun ada yg dengki!!!!!!!!
apa2 pun layan pic ijat yg pantang jumpa benda alah ni mst ibu kena layan gak....


pic ni ibu klik guna fon jer lokasi d kedai makan GULAM MEE kota damansara. mlm minggu lps..sementara tunggu makanan sampai layan ijat main lu....

Khamis, 27 Oktober 2011

~~DaH LaMa TaK bUaT KeTuPaT PaLAs~~


salam khamis,kemarin ibu last krj pagi,hari ni cuti le......aktiviti drmh je la
minggu dpn dah nak smbt raya haji pulak tp planing masih xtentu lg
nak blk atau tidak sbb cuti ibu bmula ahd smp rabu,ayah pulak sabtu smp selasa
klu blk pun mst sabtu mlm n blk kl selasa ptg kot
mcm kelam kabut je,harap2 ayah planing jadi blk ,boleh le merasa mkn ketupat daun palas n mkn byk daging korban he...
dah lama xbuat sendiri ketupat palas,raya baru ni mak yg buat suma,ibu masak rendang jer

ketupat palas mmg sedap n senang d buat klu bramai2 la ye...klu sensorang ngee mnguji kesabaran gak nak siapknnya...raya tahun2 lps braya d rawang jer...tahun lps dah ada rmh kedua so layan pic ketupat palas yg kami buat bramai2....selamat bkrj......



ketupat palas,pic pada raya haji tahun lps...harus buat gak tahun ni...

Selasa, 25 Oktober 2011

~~GuLa2 KaPaS~~

salam selasa.....esk ibu krj la tak suma krj cuma proses ibu je,ibu dah biasa krj ari publik holiday janji masyuk lgpun last  krj pagi
cuti  khamis n jumaat ptg masuk krj mlm
suka mkn gula2 kapas? bg ibu masa kecik2 dulu slalu mintak kat mak nak beli ni
tp dah tua2 ni buruk pulak rupanya klu mkn gula2 kapas
layan ijat yg mmg suka benda2 yg manis ni..jgn selalu amalkn,nnt sakit gigi..happy deepavali suma....layanzz....


Isnin, 24 Oktober 2011

~~JoM mAin LaYaNg-LaYaNg~~

salam isnin..ibu dah hari kedua krj pagi
sabtu lps punya aktiviti bmain layang2..sambil ayah bjoging
ayah baru baik demam so..bjoging biar btambah sihat gitu
lokasi: taman layang2 metropolitan kepong(bloger anje aka mama balqis slalu terjah cini)
layan jer pic yg hado....


 layang2 byk djual d luar taman serendah rm5 ...ijat pilih merah...
 kakak pilih angry bird rm11
 sampai je ayah terus bjoging smbl ibu usha pot baik punya...
 Kami smp sana dlm 5.30ptg angin lum ada so layan bgambar lu...

 byk tempat menarik n luas ....
 bsebelahan tasik n h.way...

 ada taman mainan...

 bila dah 6ptg gitu angin dah ada ayah sibuk mlayan hero dia tu..
 suka betul ijat belari sana sini xtentu arah angin mcm mana layang nak naik tinggi sayang....janji kamu happy udah le...
 kakak pun skuat hati blari...
 anak xpandai main so ibu lps gian nak main jugak...
 see...tinggi jugak layang2 ibu naik...
 seronok tgk org2 yg bpengalamn main naik tinggi2 n mcm2 bentuk ada...
dah hampir 7mlm bru blk....kami pergi bsama SIL yg tggl d kota damansara..smp sblm kul 8mlm
mandikn anak2 d rmh SIL...SIL lg sorang dr rawang call nak blanja mkn mlm open table lg..kami mkn mlm tu dlm 4kuarga d GULAM MEE kota damansara terbaik ...klu smp kat area  uptown kota damansara singgah le,mst puas hati suma manu ada...selamat bkrj....

Jumaat, 21 Oktober 2011

~~ReSiPi KuAh RoJaK BuAh aLa DINORFAMILY~~

salam jumaat yg mulia penuh keberkatan
mmg cepat masa blalu,dah pun weekend
ibu cuti lg esk blum ada apa2 plan lg
ahad dah nak krj pagi

tiap kali ada majlis makan2 manu rojak buah mst xketinggalan
hari ni ibu nak kongsi resipinya, ala dinorfamily la ye...mst byk cara lain kn tp cara ibu n bahan2nya sgt senang n cepat d masak sedap d makan

BAHAN2
SEBOTOL KECIL SOS CILI
SEBOTOL KECIL KICAP MANIS
SEBOTOL PETES UDANG (otak udang)
1/2 KILO GULA PASIR
1/2 KILO GULA MERAH(bancuh dgn sedikit air n tapis)
SATU CAWAN TEPUNG JAGUNG(bancuh dgn sedikit air )
KACANG TANAH (digoreng n dkisar kasar)

CARA2 MMASAK
gunakn kuali supaya senang nak mngacaunya ye....masukkn kesemua bahan2 d atas kedalam kuali kecuali kacang. masak dgn api sederhana besar, kacau selalu bg mgelak dr beketul2, masak smp pekat. lebih kurang dlm 20minit. bila dah sejuk boleh la dimakan bsama buah timun,nenas,ubi sengkuang,mangga,jambu n kedongdong....tpulang kpd citarasa masing2...senang kn...selamat mencuba.....mst bjaya....




BAHAN2NYA

 CAMPUR JER SUMA BAHAN2 TD

MASAK SAMPAI PEKAT

KACANG TANAH D KISAR KASAR
 SEDIA D MAKAN DGN BUAH BUAHAN SEGAR
TABUR KACANG TANAH D ATAS HIDANGAN....

Khamis, 20 Oktober 2011

~~bKaCa MaTa HiTaM...UnTuK bGaYa AtAu PeLiNdUnG MaTa~~

salam khamis yg mulia
hari ni dah 4 hari ibu bpuasa ganti,lg 2hari jer nak habis
selalu tiap2 tahun masih dlm bln syawal dah bganti
tahun ni lewat sikit tp alhamdullillah dah 4 hari

so topik hari ni,bkaca mata hitam sbetulnya untuk milindungi mata dr sinar matahari yg silau kn tp kadang n kbykknnya tuk bgaya see.........
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v




begaya kot, bukan ibu yg memendu pun...he...



yap ini baru betul tuk lindung dr silau....hu..

bgaya ni...nak makan pun nak pakai ke...!




emm...dua2 pun ye....bgaya n nak lindung dr silau....

hu lebih pada bgaya ni...nak makan ni....

ni bgaya ...teman ibu g pasar pun nak pakai.....

Rabu, 19 Oktober 2011

~~WoLdLeSWeDnEsDaY:DoUbLe Vs SaMe~~

salam rabu..woldles wednesday ye
lambat bsiaran...sibuk layan org demam kat rmh ni
mlm td ibu xg krj
ayah demam teruk ptg smlm, smp kejang kakinya
ptg dlm kul 5 ibu bwk g klinik ingat nak ambik surat duc nak refer spital jer
tp duc suruh rehat satu mlm mkn ubat n minium byk air 100pluss

pagi ni ayah dah nampak sihat sikit
ibu dah jenuh pujuk nak g ambik test darah takut demam denggi
tp ayah degil xmau g, katanya sihat dah ibu dah pun aplly cuti gak mlm ni nak teman ayah test darah

tp ayah yg bkeras xmau p ibu boleh buat apa, klu anak2 tu bleh le ibu paksa dukung g gak
ni dah tua2 lg pun dia punya badan,klu dia rasa dah sihat tu sihat la

tp mlm ni tetap gak cuti,cuti byk kena abiskn sblm bln 3thn dpn hu.....
ni kisah si ayah lg ni....company ayah ni mmg tiap tahun ada buat cabutan btuah tuk suma pekerja
tahun lps ayah dpt microwafe ngan voucer jusco...yg bestnya tahun ni dpt seorang dua hadiah...
see....double vs same....         

                                                      
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v



hu...dah le dapat2...sama lak tu.....penbancuh kek dua2nya.....



voucer leh soping baju sek. abang kakak t ni......

Selasa, 18 Oktober 2011

~~NaK HiLAnGKaN BoRiNg MeNuNgGu~~

salam selasa nan sayu
lambat bsiaran...dah 2hari dok menjaga cik somi yg demam
demam biasa je tp manjanya lebih

ibu jaga siang je...mlm ibu g krj gak
bila tgk ayah boleh bangun jadinya ibu gigih g krj gak walaupun tdo xcukup ni

hari ni masak bubur dulu bg ayah makan
smpt gak ibu m,update blog jap he....

so layan bberapa pic yg ibu klik2 guna fon jer ni
lokasi: Taman tasik s.alam
waktu:sekitar 9.30am
hari: sabtu 15/11

sabtu lps sblm gerak ke kenduri d rumah SIL d rawang, ibu ada urusan bank d plaza alam sentral
so...sementara nak tunggu bank bukak kul 10am tu, nak hilangkn boring anak2 menuggu,lepak jap kat tasik yg cantik ni...layan...




 ayah sedang merenung jauh k tasik sinun...
 sempat adik ngan abag main kat sini lu..
 dah pandai ijat main buaian....
harus interframe tuan blog ambik pic sendiri jer.....

Isnin, 17 Oktober 2011

~~KaD JeMpUtAn KaWiN Yg uNiK~~

salam isnin yg ceria,seceria cuaca dluar
hu...ibu bru blk dr krj mlm ptama
weekend yg agak penat dah le bru abis krj pagi
esknya ari sabtu ada kenduri arwah yg ke100 d rmh SIL d rawang
mlmnya kumpul adik bradik mkn sate dlm 200cucuk

ibu pegi lewat sikit sbb ada urusan pejabat dlm kul 10.30pagi bru gerak ke rawang
smp dlm 11.30,ramai tetamu yg hadir n menu yg byk alhamdulillah majlis lancar,cuaca pun baik
kul 11.30 bru blk pj,esknya ahad bgegas pulak g sopig barang dapur
ptg dah nak naik krj mlm
blk pagi ni ijat buat peel lak
slalu ibu blk dlm kul 6.30 pg dia masih tido
jdnya boleh ibu lelap kejap hilangkn mngantuk

hari ni ibu blk dia dah bangun siap tgk tv lg
tepaksa la ibu trus buat krj2 rmh dulu
sblm anta g rmh umie dlm kul 9 lbh karang

lari dr tajuk jap ye...
bila dah ujung2 tahun bgini banyak jemputan kawin
ibu ada dpt satu kad kawin yg unik ni
ptama kali nengoknya..see.....




dah mcm watikah draja plak...sesuai la dgn majlis raja sehari kn...

Jumaat, 14 Oktober 2011

~~ApA dApAt KaLaU PeGi KeNdUri KaWiN?~~

salam jumaat yg mulia mmg cepat masa blalu, dah nak cuti blk
esk ibu cuti ada kenduri arwah suami SIL d rawang

ahad dah mula krj mlm pulak
pada ahad lps bkn saja smbut ari jadi ibu,malah smpt ibu g kenduri BIL punya adik isterinya kawin
so apa lg mst dpt ole2 dr tuan rmh kn jom tgk....










apa ada dlm bag ni....?



yg utamanya ada bunga telur asing....




mknn brupa pop corn,kerepek ubi,bakul brisi biji tasbih ngan brisi sapu tangan,dah jd trend skrgkn ....




bunga pnanggah siap ada no btuah..tp xtunggu cabutan pun...lps mkn trus blk...



ni la pngantinnya....sama cantik...


sempat gak ibu bgmbr dpn pelamin tp xnmpak plak pelamin yg cantik tu..tema putih silver..cantik sgt..ok happy weekend.....

Khamis, 13 Oktober 2011

~~TaNgGaL 9.10.11 Yg SeDeRhAnA ..Tp KeSaNyA aMaT BeSaR~~

salam khamis yg mulia
ibu masih bkrj pagi,smp lah kkemuncak majlis mkn2 tuk potong kek ari lahi ibu pada 9.10.11 yg lalu
xpenah smmbut bgitu meriah gini..

sehari smlm ashik mkn2 jer,dsbbkn tarihk tahun ni sgt cantik ibu pun smbut lah siap potong2 kek bagai
kek order dr member d seremban,takut cair tulisannya, ibu bsama anak dara ibu mndeko2 kn kek tu
kek coklat d hias coklat warna warni...simple tp ibu bbesar hati kerana anak ibu yg sibuk mndeko2

tetamu adik bradik ayah je, suma dtg, meriah betul...suka tgk depa mkn dgn bselera...

so layan manu n tetamu istimewa pd ari tu tanggal 9.10.11 kenangan manis yg xdpt dlupakn
layanzzz...



kek coklat
 manu utama mee bandung tulang lembu...
 xlupa manu wajib ...rojak buah...kuah masak sendiri gek...

tetamu ptama yg dtg..adik bongsu ibu...


bwk aweks lg, krj tmpt yg sama...dtg time rehat ni...lg pun xjauh dlm 5 minit dr rmh ibu tmpt depa krj...

 mkn sama2 ..ibu krj nya mklik2 je..
 tuk kenangan gitu..

dah lmbt acara potong2 kek sbb masing2g knduri kawin d rmh BIL
dkt dlm 10 minit dr rmh ibu je... 

xbnyak pic mkn2 d rmh ,,sengan dgn SIL nak klik2 lg..sbnrnya dok tunngu adik ibu aka mamalieyna xsmp2
rupanya time dia dtg ibu plak kuar jap g kenduri...dia call langsung xdgr..cm ralat gek xdak pic bsama potong2 kek ni...bkn slalu smbt gini..klu dia ada bsmgt cikit nak klik2 byk pic...lain majlis la gamaknya ni....esk n3 g mkn kenduri...dpt badi bag special lg....

Followers