Selasa, 29 November 2011

~~ pErGi mAjLiS KaWiN LaGi~~

salam isnin..eh..eh..selasa la....bg yg bkrj normal hour hari ni hari petama bkrj minggu ni kn
tp bg ibu yg bkrj shift hari ni hari k2 bkrj,minggu ni ibu bkrj pagi so auto publish la
minggu lps ibu cuti baik punya....sabtu ahad cuti penuh ngan aktiviti

sabtu lps 26 nov 2011, ibu ada pergi hadiri majlis sanding sepupu cik somi
majlis d adakn d dewan seni islam shah alam

kami pergi dah lambat dlm 2.30 ptg baru smp, ye la dah pergi ramai2 mmg lmbt le dlm 4 buah keta.....saling tunggu menunggu....

ni ptama kali pergi ke sana dewan nya luas...cantik2 dekonya...geram nak klik byk pic..tp segan ngan ipar duai

so layan pic yg mana sempat jer....lgpun bukan senang ibu nak kawal anak2 ibu yg aktif2 tu ngeeee...






jangan salah lak ye ni bukan pelamin....ni kerusi tuk mak bapa pengantin...merangkap tuan rmh..n penyambut tetamu...



ibu cuma klik dr jauh, pengantin tgh sibuk bfoto...

saja klik dr jauh nak tgk pelamin nya jauh kebwh dewan..d tgh2nya ada taman lg....


kakak ain tolong klik2 pic ibu bsama bakal biras...ni noni tunang adik cik somi yg bongsu
bln 6 tahun depan kawin le diaorang tui....



buah tangan dr pengantin




pengantin SHAH VS SYERA,perasan x pelamin ada huruf S di tgh2 deko pelamin tu.....

selamat bkrj..mlm nnt baru ibu boleh terjah rmh kwn2 pulak.....

Khamis, 24 November 2011

~~WAnG EhSaN RM100 UnTuk AbAnG MiRuL~~

salam khamis yg mulia, mlm ni ibu last krj mlm
hari ni ume mintak cuti blk kg pahang
so ibu jaga sendiri anak2 ibu, hu tido yg mana mampu je la

hari ni cerciter siri misi ibu g sek abg mirul ambil wAng ehsan rm100 tu
ibu pergi tepat kul 12....bsama tu cikgu bg senarai bayaran tambahan tuk anak lelaki rm78, anak pompuan rm81.., ada lg bayaran tuk buku tulis n yuran PIBG
anggaran ibu minima bajet untuk 2anak dlm rm1000. termasuk baju n brg2 lain

biasanya lebih,itu baru 2 anak yg bsek keb....bagaimana org yg anak ramai yg bsek tinggi,lg tinggi belanjanya kn....kena fikir betul2 klu plan nak berenti krj ni...klu ibu ayah kerja suma ni jadi ringan bila belanja sek anak di bahagi dua...

bg ibu setakat ni rezeki alhamdulillah cukup...tak mewah tp sederhana.....semoga anak2 ibu jadi anak yg beguna d masa depan amin...







wang rm100 ni dpt juga membantu dlm bajet anak2 bsek dlm 10%




lain bayaran tuk anak lelaki n pompuan...

Rabu, 23 November 2011

~~BaHuLu SeKaRaNg~~

salam rabu yg dingin ,ibu masih bkrj mlm
hari ni ada misi ksek keb si abg mirul tuk mengambil wang rm100 bantuan kerajaan tuk suma pelajar tu kn

kakak ain hari rabu dpn dlm kul 11.45 ibu gerak le...ala dekat jer dlm 10minit dr rmh,
naik apa lg klu xmerempit he....timenya 12 thr hingga 2 ptg

hu semalam ngeri betul...ibu dpt tido dlm 2jam jer ....pagi kul 7 smp kul 8.00
ptg dlm kul 12 smp kul 1 jer ibu xdpt nak lena la xtau knp ,pusing kiri ,pusing kanan tp mata ni xmo lena....emmm....runsing ibu la....alih2 dah kul 4ptg dah nak bsiap g krj hu....

apa lg mlmnya ibu minum air ali cafe dr power root tu...tahan smp pagi ,xngantuk pun, hu mungkin time ibu tgh sedap lena ada sms atau call ibu susah dah nak lena blk, hu..... lari dr tajuk jap ye....susahkn krj shift mlm 12jam ni

dah klik2 pic ni kn harus la dabadikn
anak2 ibu suka makan kueh tradisional ni ...kueh bahulu buatan skrg senang n cepat dmasak dgn oven jer kn....ibu slalu beli d mydin mall subang he.....selamat bkrj tuk kwn2 n selamat tido tuk ibu ye.....semoga hari ni dpt tido nyenyak ....amin....



bahulu ikan



nyam....nyam....nyam...

Selasa, 22 November 2011

~~MaRi MaKaN pEnGaT LaBu~~


salam selasa yg ceria, mlm td ibu baru mula krj
so blk pagi ni terus fensan,bangun kul 8.30 pagi arahkn si abang dgn kakak g mengaji quran dulu
sambil mesen baju bleh layan blog jap

besiaran langsung 2,3 ari ni,seperti tajuk
mari layan anak ibu yg gemar sangat makan pengat labu
org sini panggil pengat ,tp kami sik kedah panggil serawa

labu ni hasil dr kebun FIL, bwk blk ke kl
sekali sekala layan ni sedap gek layan.......







anak2 ikut selera ibu yg gemar makanan manis gitu....

Isnin, 21 November 2011

~~ aBaDiKaN HaDiAh KaKaK~~

salam isnin yg ceria
ibu cuti semalam, hari ni dah nak masuk krj mlm
minggu ni anak2 dah mula cuti sek. kn
pagi2 ni bising dgn gelagat masing2
ibu pun tepekek telolong la dgn pengai masing2 yg asyik betekak jer

tak pe minggu ni krj mlm jap lg dlm kul 1 ibu hantar la ain dgn ijat ke rumah ume
abang je duduk d rmh, kena pisahkn diarang ni, klu tidak asyik bgaduh je krjnya hu....

ada lg cerciter si kakak ain ni, rabu lpskn kakak ada majlis penyampaian hadiah
ibu tak pergi, pak su mat jer yg ganti tmpt ibu, so no pic hari tu
cuma pic hadiah ngan sijil yg kakak dpt hari tu...layan tuk kenanangan d kala kakak dewasa nnt......


sijil tuk pelajar bpotensi tmpt keenam ni anugerah tuk sek agama


bag angry birds....mmg jadi tren skrgkn.....
kwn2 mcm mana pengalamn jaga anak d musim cuti sek akhir tahun ni...?

Jumaat, 18 November 2011

~~rEmPiT JuNiOr~~

salam jumaat yg mulia, n salam weekend
cepat masa blalukn...ibu masih bkrj pagi...tp sabtu last krj pagi
suka2 ahad cuti n isnin masuk krj mlm pulak...

meh layan si kecik sepupu dua org ni
suka sgt naik moto...moto tok mat jadi mangsa si rempit cilik ni...
besar jgn jadi mcm ni tau...dah le si girl2 yg bwk..si boy notti2 tu yg bonceng
suka dua org ni bmain time blk d rmh FIL raya haji lps.....salam weekend ye.....





amzar b sama sofia....


Khamis, 17 November 2011

~~MeNaN BaRu Lg...Tp BuKaN mEnAn KeTa~~

salam khamis,ibu masih bkj pagi
anak ibu yg sorang ni suka sgt kumpul menan keta
tp kali ni bukan menan keta yg dia nak beli tp menan kipas kepala ben ten

pada mlm minggu lps ayah bwk anak2 bsama SIL yg lain kuar makan d bagan lalang
so....ada jual menan mcm ni pulak, ni pun mama aka SIL yg belikn, ibu xjoin sbb krj mlm ngeee... ....tq SIL....

tgk la tu main xhenti2 smp beteri cepat habis....


ijat mmg suka katun ben ten ni....


ijat dah pun 3thn 8bln....tp belum petah bckp...pelat sgt smp kadang2 ibu pun xfaham apa yg dia ckpkn....suka sgt beli menan.....ngeee.....

Rabu, 16 November 2011

~~WoLdLeS WeDnEsDaY:MaStEr ChAf iBu~~

salam rabu.salam auto publish ye,
hari ni ibu dah mula krj pagi,hari n jugak kakak ada majlis penyampaian hadiah d sek agama
paksu mat yg ambil alih tugas ibu,harap kakak happy....

smlm cerciter kisah kakak, hari ni cerciter kisah si abang mirul pulak yg minat memasak ni
dlm pelajaran abag sederhana jer tp xpe ibu bangga sbb abg pandai jaga adik2 bila ibu krj abg selalu ambil berat pasal adik2 ..tq abang

isnin lps abg dah xke sek....maklum la klu g pun buat bising je katanya
exame dah abis cuma tunggu result jer.....
meh layan master chaf ibu d dapur dinorfamily ni...

manu: daging burger goreng bsama telur dadar
time:sarapan pagi

abang dah pun brumur 11tahun cepatnya masa blalu....tahun dpn 2012 abg ambil UPSR
semoga abang buat yg terbaik......amin
ada gaya x..hu....
masakkn kegemaran burger n telur goreng....

bsungguh abang siapkn sarapn tuk makan bsama adik ijat.....
dah siap....makin tembam lak ibu tgk abang ni..
makan bsama adik ijat yg smemangnya kuat makan.....

Selasa, 15 November 2011

~~ReSuLt ExAmE LaSt YeAr 2011 KaKaK AiN~~

salam selasa, ibu masih cuti,esok dah masuk krj pagi
dah lama ibu tak update pekembangan tentang kakak ain
ibu rasa amat bangga dgn pkembangan pelajaran kakak

walaupun kakak baru masuk tahun satu 2011,tp kakak sentiasa dpt skor yg amat baik dlm suma mata pelajaran, tuk sek keb n sek agama
sbg ibu ,amat rasa bangga dgn pekembangan positif kakak
kakak mmg rajin belajar n minat belajar

kemana2 pun dia pergi mst dia bwk buku untuk buat latihan
lagi satu yg buat ibu rasa bangga, kakak suka membaca
dsbbkn tu kakak dlantik jadi pengawas perpustakaan tuk tahun 2012

jadinya,uniform tahun dpn berbeza la dgn kwn2 yg lain
baju kurung , kemeja n tudung warna hijau muda,kain warna biru tua

ibu sentiasa doakn yg terbaik tuk suma anak2 ibu
sama je sek keb n sek agama kakak dpt skor yg terbaik
so tahun dpn kakak kekal d kelas ptama tuk kdua2 sek.....

esk rabu kakak ada penyampaian hadiah tuk amali solat terbaik tuk sek agama
ibu xdpt hadir sbb baru jer mula shift pagi,xpe paksu mat ambik alih tugas ibu jap
ibu n ayah simpan cuti tuk kita g jejalan musim cuti sek nnt ye..harap kakak faham.....
sayang kakak......


permulaan yg baik tuk kakak terus bjaya d masa dpn


dah dpt surat tuk uniform baru kakak


sbg hadiah tuk suma anak ibu...nnt kita g bcuti ye......

Isnin, 14 November 2011

~~SeSi MnJaWaB TaG Dr eB TLF~~

salam isnin, ibu cuti hari ni n esk, smlm baru habis krj mlm
hari jumaat 11.11.11 ada misi terjah sek agama kakak n abg tuk sign repot kad
lain n3 ibu cerciter lbh detail ye...

seperti tajuk....dah lama nak jawab tag dr bloger terkenal kita si eB...kwn2 lain suma dah jawab tinggal ibu jer sorry labat ye..eB..
hari ni ada masa leh jawab2 tag tu....


1.apa minat korang?!

minat imah byk eB ..tp paling minat memasak ler...g bcuti(jenjalan),soping,bsosial secara sihat(FB N BBLOG), bgambar n kuar mkn2 bramai2(dgn kuarga)

2.camne korang leh minat g2?!

minat memasak boleh minat bila lps kawin xtau nak masak...cik somi lak suka makn kat rmh....huuu anak mak ni..harap mak jer memasak..ngeee...

3.sejak bila korang minat g2?!

sejak kawin n ada anak

4.saper yang pupulk minat tu kat korang?!

sape lg klu xcik somi n anak2 ler...

5.sape lagi yang share minat korang tuh?!

anak sulung ibu ler(bila ibu krj abg yg tolong masak tuk adik2...tq abang) juga kwn2 yg sudi share resipi baru...n cik somi yg selalu order masakkn ibu la...

6.ada tak saper?bantah minat korang tuh?!kenaper?!

ada ...si ipoh mari yg selalu komen masakn ibu xsedap hu....gurau jer mana da...sbb xde yg bantah, sbb bila ada jer kwn2 yg mintak resipi2 yg ibu masak contoh mcm masak laksa, rendang n kuah rojak buah tuh...he.....

7.kalo korang leh pilih saper blogger yang korang nak share minat korang tuh?!

emm eB,mamalieyna,siti hajar n nureen

8.kenapa pilih blogger tuh?!

sbb ibu tgk suma kwn2 blogger ni suka gak interframe n3 masakkn lgpun kita kn isteri n ibu mithali kan...kan..kan...

9.korang turun kn tak minat tuh kat anak2 korang?!

mst la turunkn sbb melalui masakkn la kita nak pikat hati seseorang rapat ngan kita....

10.sebabnya?!

bg ibu minat ni boleh mmberi kebaikkn pada suma

11.okey,ucapan untuk eB@pandangan anda tentang blog eB....

ucapan

terima kasih byk2 sbb sudi jadi kwn alam maya ibu,baru kenal tp macm dah lama kenal....suka tgk suma gambr2 yg eB publish....blog eB sbg sumber inspirasi tuk blog ibu....selain dr blog adik ibu mamalieyna tu.....

pandangan

Blog eB mmg the best..matang n happy ...hari2 mst nak terjah n tnnt2 n3 dr TLF, good luck...tq sbb sudi tag imah ye....

so...layan pic minat ibu ye....jgn bosan layan jerrrrrrr.......


paling suka masak laksa..setiap bulan mst masak ni...


sup tulang mmg senang d masak n sedap dmakan..

rojak buah mmg best...



mee bandung tulang ....

suka gak masak2 manisan....ni puding kastad milo...

nasi minyak.....


time g jenjalan d pusat sain negara..pamiran danasour


time g soping2 d padang besar perlis


jenjalan terjah ladang anggur d tasik beris sik kedah...


ke taman rama2 d melaka

melaka bandar besejarah





















time terjah icty mlm sabut tahun baru 2011



cuti2 sek bwk anak2 tgk wayang d sanway piramid


soping smb posing d nilai3


jenjalan bwk anak2 mandi manda d bkt beruntung n wed wold s.alam



time ni d pantai cherating..kami mmg suka masak2...makan2...n jalan2....hu n3 terpanjang penah ibu publish...ngeee.....

Khamis, 10 November 2011

~~MaRi KiTa KeKeBuN tAnAm SeMuLa gEtAh~~

salam khamis yg ceria,lambat bsiaran ibu blk dr krj mlm trus tido
bangun siapkn krj rmh anta ijat k rumah umie baru dpt mngadap blog
hari ni smbg lg cerciter aktiviti d kg

pada pagi raya ptama xde apa2 planing, jemputan korban pun kbykkn pada hari raya k2
so tanpa planing suma tiba2 buat keputusan nak g soping ke PADANG BESAR perlis
kami pergi dlm 3biji keta

pejalanan lancar dgn masing2 berangan apa barang yg nak soping nanti
tp hari tu punya planing suma tak menjadi..kenapa ye?
apa tidaknya dah hanpir 2jam pejalanan kami pun smp d pdg besar,tkejut besar jugak sbb suma kedai tutup, ha...ha...padan dgn muka kami..sblm pergi mmg SIL yg bkrj pd raya korban ada bagithu xde org jual time2 perayaan mcm ni...tp kami xpuas hati nak pergi tgk sendiri gak...sbb time raya puasa,hari k2 kami pergi diaorang ada bniaga mcm biasa jer

baru kami teringat ni kwsn utara mmg raya korban mmg meriah, no jual-jualan ,so....xjd soping
kami tukar plan ke langkawi pulak

dlm 20minit dr pdg besar ke kuala perlis smp le kami dlm kul 1.30 thr
tanya punya tanya tiket pulak lewat kul 2.30 thr baru adake langkawi n tiket dr langkawi last kul 7mlm
so...xjd lg kami nak soping sbb masa tu terhad sgt......nak tido sana xboleh gek sbb xplan nak pergi ,anak2 ada yg xikut nnt merajuk pulak kn....hu... penat smp mlm kami pusing2
last sekali kami g gak soping d baling ada la dlm 30minit dr rmh kami..kul 8 mlm baru smp rmh... pengajarannya....kena planing betul2 baru boleh terjah satu2 destinasi tu.....tp xpe kami suma happy jer...mkn ada yg blanjer...mkn laksa kuala perlis SIL dr rawang yg blnjer tq nnt bleh blaje lg...kuaga ayah mmg gila2..tu yg kami selalu buat krj gila....tp kami xgila tau.....happy family gitu...


************************************************************************************
hari raya k2 pulak ada 2 buah rmh kenduri korban kami terjah tp sblm tu pagi2 lg dlm kul 10 kami terjah kebun tanam semula getah...smntara nak tunggu getah tu mmbesar, FIL ada tanam smpingan kacang tanah, ubi keledek n pelbagai ulam-ulaman....layan pic smp lebam ye....intro panjang pulak tp tu suma kenangan terindah yg xternilai.....
layanzzzzz......


ni la pondok tmpt FIL berehat setelah penat bcucuk tanam...



byk tanamn hijau,udara yg nyaman...ibu klik guna fon ayah jer..xbwk camera pun g kebun....




ni la kacang poi org utara panggil...xtau la tmpt lain ada xkacang ni .....mmg ibu suka ni..


tanah xdcuci takut cepat busuk nanti.....nak rebus baru cuci ler....




nila rupa kacang poi...sedap sgt dah lama xmerasa ni...pokoknya lupa pulak ibu nak klik2...










ni pulak anak pokok kacang tanah





bila daunnya dah kering kira boleh la d tuai hasilnya ...dlm 3,4 bln gak le baru ada isi...




kacang tanah pun sama xboleh dcuci nnt cepat busuk....




ni pulak pokok ubi keledek...




cantikn bunga dia..




ptama kali tgk ubi keledek warna pepel...ni hasil kacukkn dr siam kata FIL la...


hasilnya ibu buat kueh cekmek molek..kakak ain yg beria nak mkn ni..





lg satu menu kueh gelang atau pun kami panggil cucuq keria....nmpk mcm pelek kn sbb warna pepel...tp rasanya mmg manis...



dlm pejalan blk smpt ibu klik2 pic pokok getah ...



spanjang pejanan pergi blk mmg kena lalu kws pokok getah...byk nyamuk weh..tp xpe..kami suma asal dr kg...cuma dah lama xkekebun nyamuk mmg suka ...derma darah kejap kami ari tu...hu....dlm kul 2 kami pun mula tejah rmh kenduri mkn daging xhingat suma...mlmnya btolak blk kl..jln ok....dr kul 9.30mlm smp kl kul3.30 pagi....penat nak bekemas kain baju weh....





di sini ibu ada satu soalan.....apa nama tanamn ni? kalau kwn2 yg biasa dgn kg mst tahu apa namanya...klu..sejenis ubi juga....mmg susah nak dpt...daun mcm daun pudina...apa kebende ni.....? hu...panjang n3 hari ni...2 hari punya cerita nak buat dlm satu n3...gini ler jadinya....harap x boring...tuk kenangan d hari akan dtg...ntah bila lg dpt kkebun mcm ni lg...


Followers