Jumaat, 28 September 2012

~~ApA Yg iBu TaKuT JaDi JuGaK~~

salam jumaat yg mulia,sgt2 happy sbb hari ni last bpantang ke 44 hari, akhirnya tiba jua saat ini
lama masa blalu so,apa yg ibu takut dan risau jadi jugak...RUAM SUSU....

aina yg kerap n kuat mnyusu mmg ibu dah agak mst saat ni aina akan merasa jugak
terutama bila tido mlm aina mnyusu n ibu pulak mamai mst la xlap betul2 susu yg meleleh ke pipi aina kn
dlm ibu dok bjaga akhirnya jadi juga ruam susu ni
ibu belum letak ubat apa2 lg klu boleh nak guna cara nuteral...apa cara nuteral nak bg hilang ruam susu ni?
klu xdak ibu terpaksa letak cream juga la....setakat ni ibu cuma cuci n letak bedak biasa jer...kesian aina, apa dia rasa tah la..nampak mcm gatal je.....btahan anak ku....



kiri kanan pipi ada ruam...merah je


tp masih boleh tersenyum..good girl.....

Khamis, 27 September 2012

~~AiNa BaWaK BeKaL SuSu iBu~~

salam khamis yg mulia, hari ke 43 bpantang esk hari terakhir,cepat plak rasanya
lps ni menghitung hari nak masuk krj balik semula pulak ngeee

dah dua hari blog ibu menyepi,tuan tanah dah mula M besar lg pun ada baby kn masa terhad gitu
semalam hari ke 42 so ibu ada apmnt kat klinik GOV tuk family planing....so ibu pilih kaedah pil lg
hari ke 42 mlmnya trus boleh mula makan

anak dah 4 baru nak buka buku family planing he...bukan apa ibu dgn ayah dah sepakat cukup la dah 4org anak so kali ni ibu ikut klinik GOV punya planing boleh pantau tiap2 bln kn..lg pun free hu...

kebiasanya ibu mmg ambil kaedah pil juga tp sendiri beli kat farmasi je, ibu ambil selama 3tahun n akan stop mkn pil  bila ada planing nak tambah lg kn....so kwn2 mcm mana planing? ada byk cara moden kn tp ibu ni penakut biasanya klu dah xde planing nak anak lg biasa org akan IKAT tp biar dulu la ..mana tau kot2 cik somi berubah fikiran plak hu...(ayat penyadap hati ...takut sebenarnya huh....)
panjang plak bebelkn lari dari tajuk plak....so semalam petama kalinya ibu tinggalkn baby aina
dgn umi pengasuh kpd budak2 ni

so apalagi mlmnya ibu bsungguh2 pam susu tuk bekalkn kpd aina esknya
nasib aina good girl, komen umi dia menangis bila nak susu je n kuat menyusu skali mennyusu 4oz
aina mmg mmg kuat mnyusu,kat rmh selang 2jam n menyusu smp tertido....




yes...berjaya pam dpt 6 oz..botol besar 4oz...botol kecil  2oz....

ibu guna manual ni je...tq adik ibu mamalieyna kasi pinjam ,sgt2 membantu..


dah pam simpan n bawak kermh umi dgn bag ni...knp bag ni...sbb..


sbb dlm bag ni tahan suhu..so umi boleh trus bg je aina minum....

aina bawak bekal 6 oz je sbb xlama ibu g klinik dlm 11/2jam je...kul 1.30 smp 3 je...
bila ibu mula krj nnt baru aina bcampur dgn susu fomular sbb ibu krj kilang je mana ada masa nak kuar pam susu kn ..lg pulak ibu krj 12jam..campur dgn masa pergi n balik dlm 14jam ibu akan tinggalkn aina ..emmm mst rindu sgt nnt tu....harap umi n ayah dpt jaga aina dgn penuh sabar n succes....doakn sumanya d permudakn.........amin.....

Isnin, 24 September 2012

~~mAiNaN Oh mAiNaN~~

salam isnin, suka ibu nak sebut di sini,hari ni hari ke 40 ibu bpantang,tinggal lg 4 hari jer nak habis pantang
knp ibu suka sgt,sbb bukan ibu bpantang 100% pun,bab2 makan suma dah taram cuma yg sejuk2 jer ibu xberani nak makan n laksa pun ibu belum makan lg

ibu cuma bringat pantang larang org tua2 bpantang biar smp 44 hari so mcm pegerakkn tu masih xselesa selagi xcukup 44harikn..lps ni boleh kuar jalan2 dgn bebasnya...

dlm pantang ni anak2 ibu pun xkuar jenjalan kemana2 pun cuma main2 sekitar rmh jer kesiankn...teman ibu konon2..layan abang mirul yg sentiasa btemankn barang2 mainnnya....





cantik pulak tikar tempat anak2 lepak yg adik ibu aka mamalieyna tolong beli ni....selesa tuk anak duduk... 

Jumaat, 21 September 2012

~~AbAnG MiRuL DaH TaMaT UPSR~~

salam  jumaat ,hari ke 37 x lama lg nak abis pantang,sabar menghitung hari
minggu lps 3hari abang mirul perah otak duduki exame UPSR
alhamdulillah dah selesai pun
minggu ni stady tuk exame PSRA sek agama bermula minggu dpn pulak
semoga abang mirul dapat jawab suma soalan dgn lancar dan tenang 
ibu sentiasa doakn yg terbaik tuk anak2 ibu

tuk kenang kenangan...


teringat masa ibu dolu2 lain dulu lain skrg.....

Khamis, 20 September 2012

~~CHeKUp AiNa SBuLaN~~

salam khamis yg mulia, hari ni dah hari ke 36 ibu bpantang
smlm hari ke 35 ibu bawak aina ke klinik timbang n cucuk aina tuk sbln
sgt2 happy sbb berat anak naik n berat ibu turun 10kg tau..
berat ibu last preggy 15 ogos sbyk 66kg skrg dlm pantang hari ke 35 berat ibu 56kg sgt2 happy sbb 99% tercapai target ibu nak dptkn 55kg tau..harap masuk krj nnt dpt kurang lg....ibu sihat tp tekanan darah tinggi sikit smp 3kali misi ambik bacaan...apa xnya bosan dok teperap rmh jer...tension dbuatnya hu....

berat aina pula naik dr 2.9kg masa lahir hari ke 35 berat dah 4.1kg naik 1kg ni berkat BF full time
aina mmg kuat menyusu tiap 1 tau 2 jam mst bangun tido nak mnyusu tau...good girl tp kurang buang air besar,2 hari skali jer hu...

layan pic budak debab ni..



pose sblm g klinik....aina tido jer....


apmt 2bln 17 sep tp hari tu hari pertama masuk krj tu....kena call apply coti ler....


kesian aina blk jer dr klinik tido smp 2jam xbangun2...balas dendam toi td kat klinik terganggu tido dia kejap nak timbang la kejap nak cucuk la...sekuat hati dia menangis bila kena cucuk ..hu ....nasib baby girlkn manja sikit....

dah muat pakai baju yg m,ndak kasi tu....

Rabu, 19 September 2012

~~WoLeDLEs WeDnESdAy:HaDiAh tUk AiNa~~

salam rabu,hari ke35 bpantang,saja nak abadikn hadiah2 aina ni
kpd suma ibu ucapkn terima kasih n suma cantik2 belaka ...ibu suka...
aina lahir 3hari lg nak raya so kbykkn pemberian berbentuk duit raya 
nnt ibu bukakn akaun tuk anak k4 ibu ni...sekali lg terima kasih kpd suma
pemberian suma ibu kenang smp bila2...
hari ni nak g klinik chek sbln aina..nnt ibu update pekembangan aina lg.....
 dua pasang baju dr adik2 ibu 



dr mak su raihan SIL aka isteri adik bungsu ibu 


dr mak tam,SIL aka adik pompuan cik somi dr rawang

xsabar nak tau brapa berat aina n berat ibu juga....berat sblm preggy 58kg...bpantang sbln ni ntah brapa berat yg turun ntah...aina plak 2minggu lps beratnya 3.5kg.....semoga hari ni xramai org kat klinik....

Selasa, 18 September 2012

~~cekci tak kami?!~~

salam selasa, hari ke34 ,suke2 dah xlama lg dah nak abis pantang
nak abadikn pic aina d usia sbln bsama abang ijat
cekci xkami?.....suka part mandi n solek2 baby ni.....
dah mbam bam dah si aina ni....



Jumaat, 14 September 2012

~~BiSKuT GuLa~~

salam jumaat,dah sbln ibu bpantang hari ni,aina pun dah genab sbln
aina dah besar...dah byk peel yg dia tunjuk,suka tido lena siang hari ter masuk ibu yg suka tido siang gek
bila lps maqrib selalu mengamuk2 nagis dulu sblm tido...mlm beres tido setiap 3,4jam bangun menyusu tp kira ibu dpt tido lena jugak la
kisah si biskut gula ni,susah nak jumpa kat kl ni...ni pun klu dlm pantang mst blk kg beli biskut ni....raya hari tu byk kedai tutup kat pekan sik (pekan dkt rmh mak) so nasib ada adik ibu aka mamalieyna nak g soping ke baling, pekan k2 kami bsoping2 klu blk kg kn,baru dpt beli ni pun tinggal 3 bungkus je
biasa mak ibu akan beli satu bungkus besar tau.....terima kasih mamalieyna kira hadiah tuk ibu bpantang la ye he...sedap sgt sbb ibu mmg suka mkm manis2....bila dah habis layan je la biskut kosong sob..sob...



rasa cm kat belah utara jer ada biskut ni.... kita selangor n kl ade ke?

Khamis, 13 September 2012

~~AbAnG iJaT sAyAnG BaBy AiNa~~

salam khamis yg mulia,dah hari ke 29 ibu bpantang
suka tgk pic ni...abang sayang adik sebenarnya smp tidur pun peluk baby
tp bila bangun je ada je helah nak bg ibu marah kat dia...
mungkin dia xbiasa lg ibu dah ada baby barukn..



Rabu, 12 September 2012

~~PeKeMbAnGaN TeRbArU AiNa~~

salam rabu,hari k28 ibu bpantang...aina pun dah 28 hari n hari ke2 abg mirul duduki UPSR semoga abg tenang mnjawab suma soalan.......
nak abadikn pekembangan aina
dah 2hari aina mula tidur dlm buai,baru dia dpt tidur dgn tenang klu tidak tu abg ijat asyik kacau je
mlm je tido atas katil,sgt lasak,bpusing badan bila bagun pg, setiap 3jam mst dia nak mnyusu..dah tembam n makin hitam manis mcm ayah pulak...layan...



lps buat surat branak ayah trus g daftar kat klinik n ambik apmt sebln pd 19/9 kena g chek klinik...


kat bandar ni pun masih ada misi yg dtg melawat kermh tau...tp dtg hari bcuti le..
31 ogos diaorang dtg n hari ke16 aina sihat2 jer,berat pun dah naik dr 2.9kg ke 3.4kg dah...skrg lg la makin sarat rasanya..


nmpk hitam manis plak pic ni....lasak smp sarung tangan pun jatuh kemana dah..


lena toi aina dpt tido buai btemankn si penyu....


abg ijat yg tolong suapkn susu ibu yg dperah kpd aina.....good boy ye.....

Isnin, 10 September 2012

~~OpEn HoUse Vs B'DaY PaRtY~~

salam isnin,hari ke 26 ibu bpantang,ibu sihat ,aina pun btambah2 tembam maklum la kuat menyusu 2jam sekali mst nak menyusu
cerciter lama la ye...kisah pada 31 ogos lps ialah b'day anak BIL dr taman dato harun tp sambut d rawang kebetulan SIL ada buat open house so tumpang potong kek kat sana gitu, kebetulan suma dah bkumpulkn
tp ibu masih dlm pantang so tgk dr kejauhan la asyik dok BF baby jer 
kebanyakkn pic ni kakak ain yg klik2 layan pic tuk kenangan
happy b'day UMAIRAH KE6TAHUN



cantik kek umairah barbei btudung gitu..(ana muslim kot)



hu..anak ibu yg sorang ni mcm b'day dia pulak..


xsabar nak makan kek tu...

 

linlin dah pasang...ready nak potong ni...





mcm abg ijat je yg nyanyi sorang2...





adik suap kat kakak dulu ye...


kakak pulak suap kat adik


ibu yg klik dr dlm rmh..


ibu bsama anak SIL nur kaisara shida 3bln


pic tuan tanah dlm pantang pun join open house gek..bsama baby yg baru hari ke 16..time ni


abg ijat yg sentiasa geram dgn adik...

sayang ke geram ni
esk 11 sep 2012 hari ptama anak sulung ibu amirul duduki UPSR,semoga abg jawab dgn tenang n peroleh yg terbaik...ibu sentiasa doakn yg terbaik...

Jumaat, 7 September 2012

~~PtaMa KaLi AnAk2 iBu TiDo DaLaM KeLaMbU KhEmAh~~


salam jumaat penghulu segala hari,hari ke23 bpantang penuh kesabaran
ceriter d kg lg,bg anak2 ibu ni kali ptama diaorang tido dlm kelambu khemah
maklum la d kg kn byk nyamuk(d kl pun byk nyamuk gak)
baru beli sehari nak raya ada plak ekspo d pekan so beli le

anak2 je yg muat ibu ngan ayah guna ubat nyamuk je la
bagus juga kelambu ni murah n senang d pasang n disimpan kn
layan pic anak2 yg ptama kali guna kelambu ni
happy weekend...






see..mmg muat tuk anak2 jer..dah jd tabiat nak tido masing2 mst bukak baju walaupu cuaca d kg sejuk hu


aina pun baru ptama kali tido dlm kelambu ni..ekhsan dr adik ibu mamalieyna..tq kasi pinjam....

Khamis, 6 September 2012

~~BeRaYa DLm PaNtAnG PuN BoLeH JeR~~

salam khamis yg mulia,hari ni hari ke22 bpantang ,maksudnya lg 22 hari nak habis hu...sabar menanti
baru nak cerciter rayakn sibuk bcerita pasal bpantang n baby baru jer
kisahnya jangka bsalin ibu kn 31 ogos 12,so 50-50 sempat braya ke x,so last minit baru beli baju raya 
itupun blaus jer selai...bluas pun tuk ibu mengandung 9bln punya

tup tup hari last krj mlm n lg 3 hari nak braya ibu bsalin la pulak
so pakai je la baju yg agak besar tu..walaupun dlm pantang braya tetap braya tau
pg2 dah mandi bsiap pakai baju raya n bgambar kenangan 
hu yeay tahun ni kami braya 6branak..hu sempat ayah g bayar zakat anak k4 sblm btolak blk kg
pd tgh harinya ibu blk krmh FIL jap,ptg btolak blk rmh mak n bpantang seminggu ,sempat brurut 3 pg beturut2, tp sakit pinggang stil terasa smp skrg..agaknya kesan mengandung masih xhilang lg kot
layan pic yg hado jer....




Aina sempat juga braya d kg kedah hari ke 3 bpantang ni...



baju ni nmpk besar kn..ke ibu yg gemuk he..



masih ada mood nak bgamabar..walaupun...



dan lg..teruja dpt baby d musim raya


kakak dah ada geng..ain bsama aina


cepat besar aina nnt boleh bgumpal dgn abg hakeem


nmpk sgt ibu xbmaya kn ..menahan sakit pinggang sebenarnya tu...



hero ibu,abg amirul, anak sulung dah 12thn cepat masa blalu


anak k2,anak dara ibu, kakak ain dah 8 tahun pun



baby besar yg manja dah jd abang pun,amzar dah 4 tahun, tahun dpn dah nak masuk tadika tp ckp masih pelat hu..


anak bongsu ibu....bongsu ke....?  aina dah 22 hari, hari ni dah nampak tembam.,.masa ni baru 3 hari
sempat beli baju ikut tema sehari sbelum raya...


dlm kenangan raya tahun 2011, tema hijau


raya tahun 2010, tema oren....cepat toi masa belalu kn...dah xlama ibu nak besara dr bkrj
cam xbest plak klu dok rmh jaga anak jekn kena planing buat sesuatu bila brenti krj nnt
hilangkn bosan dgn rutin yg sama...baru cuti 3minggu dah rasa bosan dok rmh jer.....

Followers