Jumaat, 29 Jun 2012

~~Lg2 KaWaN iBu Dr SeBeRaNg BeReNtI kRj~~

salam jumaat ,penghulu segala hari
lg2..sorang demi sorang kwn ibu dr seberang berenti krj atas tamamtnya kontrak 2thn bkrj d malaysia

selamat jalan n semoga bjaya d negara mu kelak kpd
SUSTIANI
layan pic kenang-kenangan





habis satu badan kami conteng2 tuk kenangan..ini atas persetujuan tuan punya badan n supervisor ye....



giliran ibu mencoteng



lg2 dan lg



mari tgk apa yg ibu tulis he....


pic kenangan b sama kwn2 d production line...jgn marah bos, kami guna fon jer....ibu yg smakin mbam bam ngeeee....

Khamis, 28 Jun 2012

~~iBu TrANiNg JaGa bABy~~

salam khamis yg mulia...mood happy mlm td last krj mlm
esk berehat d rmh jer....sabtu ada misi nak soping2 barang baby buat sekian kalinya
ibu dah scan so dah tahu jantina baby ibu so..mari beli baju2 pink colour...tentu dah dpt agak baby girl ke boy kn.....

al kisahnya baru jer blk dr kg lps kenduri, adik ibu mula masuk krj dulu tp ada masalah tiada org nak jaga baby hakeem so..ibu tolong jagakn dr 8pg smp 5ptg...sgt2 bjaya traning jaga baby ni

sbb baby hakeem good boy jer 2 kali dia tido
sblh pg dlm 1jam ,sblh ptg dlm 2jam dgn bantuan buai elektrik la kn.....




mmg lena habis dia tido...ibu pun sama tido dgn abg ijat...tp abg ijat sgt jelous klu ibu pegang baby hakeem ...mcm mana bila baby ibu sendiri dah keluar nnt, harap2 abg ijat dpt terima dgn baik n jangan manja2 lebih2 lg dgn ibu tau.....

Rabu, 27 Jun 2012

~~WoLdless WeDnEsDaY: JoM PaNgKoR~~

salam rabu...woldless tul abis je kenduri d kg kedah 4 jun tempoh hari,dlm pejalanan blk ke kl kami dgn kuarga sbelah ayah dlm 5buah biji keta ,kami singgah pangkor..
hanya sesi usha line,tengok2 suasana kat sana klu best boleh g becuti n bmlm d sana nnt

mmg byk tempat n pantai yg menarik xpuas hanya sptg je d sana cuma sempat jln2 tgk2 tempat n soping bsikit2..jom layan....



jom pangkor





sempat ayah lelap jap walaupun pejalan dgn feri dlm 15mnt nak ke pulau pangko tu...kesian penat kendui belum abis lg tu.....


antara kuarga yg sama join SIL no2 dr kota damansara


kami yg btemakn merah ari tu...sikit tekilan ibu dah tempah baju kami b5 tp dsbbkn perot ibu dah boyot mana muat size M ngee...tunggu lps bsalin baru boleh pakai sesama he...jeles tgk suma sedondon ibu je lain .... 




anak BIL ainu haziqah






teruja ijat tgk ikan yg besar2 dlm kolam tu....sebesar manusia gitu....


mari bgambar..




jom blk..time ni kul 7mlm b tolak d jeti pangkor..kul 2 pagi baru spm kl......lain kali nak pergi lg best la pangkor...jom kita.......

Selasa, 26 Jun 2012

~~MaJLiS KaWin D KeDaH ~~

salam selasa.selesai sudah majlis kenduri d kl n d kedah alhamdulillah suma bjalan mengikut jadual n selamat suma sudah

jom layan pi yg mana sempat ibu klik2 d majlis kawin sebelah kedah pulak....




makan bradap ala kedah ..besila ok....


 antara menu-menu nya


sedia d hidang n menunggu ketibaan pengantin



jemput makan jangan memalu.



antara picl kenangan dgn kleuarga sblh pompuan..mana ibu ni...tlindung sudah...



mak ayah pengantin pompuan dgn mak tersayang jer....

Isnin, 25 Jun 2012

~~KeNaNgaN MaNiS D MajLiS KaWiN aDiK ~~


salam isnin...mlm d baru masuk krj mlm....
xsabar nak bcuti panjang...menghitung hari jer..

dekat sbln dah selesai majlis kawin adik ibu,tp ibu baru nak abadikn pic2 kenangan manis ni
maklum la ..sibuk jer kn...

layan jer........









masih terasa kesedapan kueh seri muka ni...buah tangan dr pengantin pompuan


mamalieyna tgk apa tu...



antara kuarga sebelah ayah yg hadir



sempat lg ayah menjamah kueh pengantin....



mak tesayang bgambar dgn BFF nya 

Selasa, 19 Jun 2012

~~SeLaMaT SuDaH AdIk IbU Yg BonGsU bNiKaH``


salam selasa yg mulia,hari ni ibu baru mula krj pagi,so xdpt nak g melawat n3 kwn2 suma.
walaupun adik ibu aka mamalieyna dah cerciter tentang majlis nikah kawin adik kami yg bongsu tp ibu tetap nak juga abadikn segala kenangan n pc yg ado ni...layan jer............



 cincin nikah kawin n duit mas kawin...
 dah selamat adik ibu yg sorang ni bnikah dgn 2kali lafaz...


sarung jangan xsarung ye....




memori yg wajib d abadikn


hanya mak n kami 3 bradik jer yg dpt hadir d majlis nikah kawin adik ibu yg bongsu

Isnin, 18 Jun 2012

~~~ IbU meNgIdAp aNeMiA~~


salam isnin..lambat bsiaran langsung hari ni...baru balik dr chekup rutin ibu yg preggy ni kn..
sedikit rasa lega bila takanan darah rendah ibu dah sedikit normal tp d tahap anemia sederhana...
kena beri perhatian jugak kata misi tu...

berat naik 2kg sebln sangat2 xbaik tuk ibu ni...so kena kurang makan nasi...dlm 2 kali jer shari...

so dsini mari kita share anemia masa hamil..ibu rasa ok cuma kadang cepat rasa penat n kebas2 kaki..gusi lak asyik bdarah jer....
ehsan dr cik gogle


Anemia dan Kehamilan

Anemia bermaksud kekurangan sel darah merah dan merupakan keadaan yang amat kerap berlaku di kalangan wanita hamil. Sebab utama anemia ialah kekurangan zat besi. Amat penting untuk anda mengetahui samada anda mengalami anaemia atau tidak setelah anda disahkan hamil.
Anemia selalunya tidak akan mempengaruhi tumbesaran bayi kerana bayi sentiasa mendapat bekalan zat besi yang cukup untuknya membesar tetapi sekiranya keadaan anaemia ini terlalu teruk bayi anda juga mungkin akan mengalami anemia selepas lahir.

Bagaimana untuk mengetahui yang saya menghidap Anaemia?

Ujian darah yang ringkas akan menentukan samada anda mengalami anaemia atau tidak. Sekiranya anda cuma mengalami anaemia yang ringan, anda tidak akan menunjukan sebarang simtom. Tetapi sekiranya ia dalam tahap yang teruk anda mungkin akan merasa:
  • cepat Letih
  • rasa tidak bermaya
  • pucat
  • berdebar-debar
  • sukar bernafas
  • pengsan

Risiko Untuk Mendapat Anaemia


Sesetengah wanita mempunyai lebih risiko untuk mendapat anemia. Ia kerap berlaku kepada:
  • Mereka yang mengalami masalah kurang zat makanan
  • Mereka yang mengandung kembar
  • Mereka yang mempunyai anak yang terlalu rapat
  • Merka yang sering muntah danmempunyai masalah penghadaman

Berapa banyak Zat Besi yang saya perlu makan?

Anda memerlukan sekurang kurangnya 15 mg zat besi sebelum hamil. Tetapi semasa hamil anda memerlukan dua kali ganda dos yang disarankan. Tapi hati-hati kerana ia boleh menybabkan sembelit dan muntah-muntah pada sesetengah orang. Sekiranya anda alah dengan zat besi, cubalah memakan makanan yang mempunyai zat besi yang tinggi seperti:
  • Daging tanpa lemak (tapi hindarkan memakan hati kerana ia mengandungi vitamin A yang terlalu tinggi)
  • Sayuran hijau seperti bayam, kangkung atau brokol

Maksimakan penyerapan Zat Besi

Ambil perhatian tentang apa yang anda makan atau minum semasa mengambil zat besi ini. Pengambilan adalah vitamin C disarankan kerana ia mengalakan penyerapan zat besi tetapi mengambil minuman yang berkafin bersama dengan makanan yang mempunyai zat besi akan megurangkan penyerapan zat besi dalam badan anda.

Jumaat, 15 Jun 2012

~~CeNdErAhATi Dr MaJLiS KaWIn BIL LaH N NoNi~~

salam jumaat yg mulia, penghulu segala hari
last update kenangan perkahwinan LAH N noni

layan jer..... 





bekas berisi gula2 n jajan tuk kanak2.....dr NONI N LAH D KEMAMAN 26 MEI 2012



comel sgt TAPE WARE N TUALA TANGAN...



BALANG KACA ni pun comel d mata ibu....



d rmh FIL D kedah pulak ibu dpt ni.....cawan hiasan n tudung saji...emm...bag besar so barang2 dlm nya besar2 la.....dr LAH N NONI 2JUN 2012...suka2 dpt cenderahati mcm ni byk sudah smp penuh almari.........

note: kejap lg dlm kul 9 ibu nak hadiri hari tebuka sign report kad sek. keb abg mirul sesi pg n kakak ain sesi ptg......

Followers