Selasa, 30 Oktober 2012

~~Lg2 MeNaN BaRu~~

salam selasa,
lg2 menan baru abg ijat,kali ni set ducter plak
sudahnya adik aina jd mangsa xperimennya
hu.....




Isnin, 29 Oktober 2012

~~Yg DTuNgGu DaH TiBa~~

salam isnin..kembali btugas shift pg minggu ni
so,autopublish le....dah lama xupdate blog ibu ni
masa xmengizinkn,lg pun xde apa yg menarik bg ibu yg bkrj shift ni
raya haji xblk kg,cuma raya ptama blk rmh k2 d rawang n masak n makan lemang syk2nya smp demam n sakit2 badan hu...

nak abadikn hadiah dr dumex mama club ibu ni tuk aina
si rabbit pink color yg comel, ibu suka...ibu suka...tunggu aina besar sikit baru pandai main ni..













sama tembam x?

Jumaat, 19 Oktober 2012

~~RuTiN bArU~~

salam jumaat,selama 2bln ibu yg hantar n sambut anak2 ksek
 bmula minggu ni rutin baru bg ibu n anak2
dulu sblum ada baby...abg mirul 12thn,kak ain 8thn ngan ijat 4thn ibu hantar k rmh umi 4hari dlm sminggu
dr 8am smp 6pm dgn bayaran rm400
rutin baru hantar k rmh umi kak ain dlm 2minggu 4hari je pergi (bila ibu krj pg jer),abg ijat ngan baby dlm sminggu 4hari dgn bayaran rm550,abg mirul xhantar lg sbb dah boleh bdikari sendiri 
      berbaloi ke? apa2 pun ibu cuba dulu dlm 2,3 bln ni
happy weekend..ibu krj lg sari esk...hu.....
lega smlm ummi bgthu aina tido lena toi bila ummi bedung dia dr kul 12 thr smp 4ptg..blk pulak ayah yg ambik n bila ibu smp rmh dlm kul 7ptg trus BF kn aina trus lena smp pg hu...rasa tenang nak krj hari ni..


kak ain suruh ibu snap pic dia tgh sibuk pakai stokin nak ksek sesi ptg pulak
minggu dpn ibu krj mlm,siang ibu ada d rmh,so kak ain akan blk kermh ibu le.... 

Khamis, 18 Oktober 2012

~~JuMpa JuGak peNaWaRnYa~~

salam khamis,jenuh ibu mencuba pelbagai cream tp xjuga sembuh2 ruam susu d muka aina
makin teruk smp kedua2 belah pipi merah2 kesian ibu tengok
last sekali ayah beli cream pelbagai guna d farmasi harganya boleh tahan mahal jugak
tp mmg mujarab,aina kini dah baik sepenuhnya
mungkin cream lain xsesuai dgn kulit aina kot
ibu sgt2 bsyukur aina dah sembuh

hu...sedih bla blk dr krj ibu ambik aina dlm kul 7ptg..ummi ckp aina menangis je....tido xlena, kejap2 nak kena buai, salah ibu juga sbb xbawak puting kosong,sbb aina jarang isap dah, so ibu xde la bawak,blk je dengar komen negatif dr ummi ibu apa lg sebak n terus air mata ni turun dgn laju je...dlm fikiran fikir nak brenti je...hu
tp ibu kena kuat semangat,ibu ambik komen2 tu sbg perkara biasa sbb aina belum serasi dgn ummi lg,
lg pun 2bln aina BF full time,bila tukar pd susu botol mungkin xbiasa lg
so...rutin biasa harus d tempuhi,ibu doa2 hari ni aina boleh tido dgn lena bteman kn puting kosong sbg ganti puting B ibu...


ptama kali guna cream ni...sgt2 bpuas hati dgn hasilnya...

Rabu, 17 Oktober 2012

~~WoLdLeS WeDnesdaY:duLu d DaLAm SkRg D LuAr ~~

   salam rabu,woldles hari ni mula bkrj semula
so auto publish janji blog ibu xsunyi gitu



dulu kemana2 aina dlm perut ibu,skrg d luar perut ibu plak..good girl...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

pekembangan chekup aina 2bln kemarin suma mengikut carta
berat naik dr 4.1kg kpd 4.8kg...nasihat misi suruh truskn BF n lps 2bln xperlu pakai sarung tangan lg

Selasa, 16 Oktober 2012

~~IbU bErJaYa FuLL BF AiNa SeLaMa 2 BulaN~~

salam selasa...esk ibu dah nak masuk krj
 bermula dgn krj pagi..xtau lg boleh ke nak update blog slalu
    
sangat2 rasa betuah sbb ibu berjaya full BF aina selama 2bln.. .esk hari ptama aina duduk rmh umi, minum susu  formula plak ,harap aina xde la masalah apa2,kemarin dah mula traning n berjaya
hari ni   ada appmnt chekup aina 2bln kul 8pg n sbelah ptg nak g buat pembayaran rmh yg beli kat rawang melalui potongan kwsp ibu, ayah punya kena tunggu slps 3thn pengeluaran, pmulaan beli rmh dulu ayah dah kuar habis 
harap urusan suma bjln lancar...boleh jimat belanja bln2 he...so cuma fikir nak bayar rmh kat pj je la 
layan sikit pic aina yg dah mula blajar nak main2 ni...  


aina dah 2bln,smp juling2 biji mata memandang teady bear tu..

Isnin, 15 Oktober 2012

~~kUmPuLaN kPoP"MBLAQ JUNIOR" aBaNg aMiRuL~~

salam isnin, jarang2 skali ibu update cerciter tentang abg  yg sulung,abg mirul
skrg abg tgh tunggu result UPSR,so mcm2 aktiviti yg sek dah jadualkn
yg baru lps abg mirul ada masuk petunjukn menari kpop
aktiviti lain yg menanti jumaat ni abg mirul terpilih 10 org yg akan ke kem 'kempin bersihkn hutan'
anjuran bsama MBPJ,hanya 2sek yg terpilih
sek abg mirul,sek keb dato;harun 1 ngan sek keb bukit bintang 1
sek masing2 hanya 10 pelajar yg dpilih, lokasi  penginapan d bagan lalang beach resort..free jer he...

so weekend misi bsoping brg keperluan abg mirul utk ke kem
cuma belikn seluar ngan kasut sport baru...yg lain2 guna yg lama jer
so dsini ibu nak abadikn pic kumpulan kpop abg mirul ehsan dr fb cikgunya 
semoga abg happy dgn suma aktiviti yg cikgu dah atur..lps ni 1 nov 2012 abg akan ikut rombongan sek ke bukit merah pulak...yg ni bayar sendiri la ye...


abg mirul yg bediri 2dr kanan yg bjaket jalur d tangan
mcm xcaya anak sulung ibu dah besar....dah nak sek men...hu...dah tua la ibu ni.....
umur tua.....tp hati sentiasa muda gitu...:p

Jumaat, 12 Oktober 2012

~~PaNtAnG JuMpA~~

salam jumaat, minggu lps ibu bawak aina dgn abg ijat bersama member g giant
teman ibu g potong rambut kat dlm tu
bila ibu tgh potong rambut,kwn ibu si ina yg tolong pegang aina n jaga ijat
sempat abg ijat usha menan2 kat dlm giant tu
siap je trus g tukar token nak main ni
layan....



kemana pun klu jumpa benda alah ni mst nak menabung ngee....
nasib ada kwn ibu tolong layan abg ijat


suka abg ijat dah lama xlayan ni maklum la ibu bru lps pantang

Khamis, 11 Oktober 2012

~~TiDuR BeRjEMaAh~

salam khamis, sayang toi abg ijat kat adik aina
mana2 adik aina tido mst dia pun sama tido d sebelah,xkira siang atau mlm
tido bjemaah gitu...






Rabu, 10 Oktober 2012

~~WoLdLeS WeDnESdAy:CePaT D MaSak SeDaP D MaKaN~~


salam rabu,nak diet,xmo mkn nasi d waktu mlm
tp mmkn megge aci x?
.
megge pertama slps pantang.......



Selasa, 9 Oktober 2012

~~HaPpY B'DaY To mE~~

salam selasa, hari ni 9.10.12 genab usia ibu 36 tahun
alhamdulillah d panjang umur d murah rezki dpt ibu menambah seorang lg zuriat d usia ini
dpt mendidik dan membesarkn anak juga berbakti kpd mak n suami tercinta....
HAPPY B'DAY TO ME


layan pic anak2 bekerja keras nak tolong buat kek tuk ibu
hati bebunga2 bila anak2 teruja nak tolong
besemangat masing2 nak tgk hasilnya
see....
the making of cake "kukus coklet" to ibu












hasilnya......sedap...kek kukus coklet besalut coklet cair......
makan kek le sarapan pagi ni...


Isnin, 8 Oktober 2012

~~TiDur GaYA BarU AiNa~~

salam isnin,lg2 kisah si aina ni
sekarang aina ada gaya baru tido d siang hari plak
bila d telentang mmg dia tido lama tp asyik tesentak je bila abg ijat tiba2 je buat bising
ibu cuba letak meniarap tido dia lebih aman gitu
mcm2 ragam baby ni kn...


baju smp terselak....

Jumaat, 5 Oktober 2012

~~MaSa UntUk bEtuKaR KpD BIO AURA PuLaK~~


salam jumaat yg mulia,penghulu segala hari
n3 terakhir tuk minggu ni lain sikit sbb malas nak edit gambo...smlm ada kuar g giant dkt rmh ni je dgn member bawak aina dgn ijat ja,misi utama nak potong rambut..pendek sudah rambut ibu ,selesa je dgn adanya baby ni......
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
so m dah besar cerciter mana yg dah d draf je la......
kisahnya.....penapis air yg sedia ada tu dah cecah 4thn so sedang elok dah patut tukar
blk kg raya ari tu,sangat2 bterima kasih pd BIL yg sulong sbb dia yg bg free je kpd suma adik bradik yg mana nak tukar penapis air,sbb dia mmg ejen nak clear stok kot...he....org dah bg ambik je....suke.... klu dpt brg free :p



blk je kl trus pasang ..nasib senang je...


tgk pd harga idak le nak beli bila tgh2 bajet ni....dpt free kira rezki jgn d tolak...



yg lama harus d tukar..2008 hingga 2012..jasa mu d kenang..eceh...
mmg ringan tugas ibu klu tidak pensan nak masak air tuk 6branak kat rmh ni....







Khamis, 4 Oktober 2012

~~TidUr LeNa dgN mInYaK Yu Yee CaP LiMaU~~

salam khamis yg mulia,sejak anak ptama pd tahun 2000, ibu dah suka guna minyak yu yee cap limau ni
baru lahir biasa guna minyak telon,dah besar sikit baru guna minyak ni..sbb panas sikit minyak ni
aina sejak lahir smp hari ke 44 guna minyak bam dr set bsalin ibu ,iaitu set alfiat
habis je pantang ibu trus guna minyak yu yee ni lps mandi atau tukar daipers
alhamdulillah tidur aina lebih lama n nampak selesa....



 aina dr lahir sampai skrg lebih suka n tidur lama bila letak d atas katil berbanding
kalau tidurkn dlm buai dia mudah terjaga...mungkin xselesa kot...ibu suka ,sbb senang nak kemana2 xpayah sibuk cari buai..
melopong pulak si aina ni bila ibu cabut soother dr mulut dia hai...lena toi..kadang ibu pun sama lena 2,3 jam tido d sebelah ptg..alhamdulillah d sebelah mlm pun aina akan tido sepanjang mlm,cuma bangun menyusu je...dlm 3,4 jam baru terjaga ..harap nnt ibu krj mlm aina akan jd good girl jugak tau..tido ngan ayah je.....
ibu mmg tabik pd ayah bab2 mengasuh anak bila ibu krj mlm n d hari minggu sumanya succes...dah masuk anak 4 suma ayah jaga sendiri bila ibu krj mlm....lain sikit kqali ni ,3 anak yg lps2 ibu krj 8jam tp 6hari..skrg ibu krj 12jam tp 4 ari je...so 4 mlm aina tido ngan ayah je....

Rabu, 3 Oktober 2012

~WoLdLeS WeDnEsDaY: RaMbUt N MeNaN BaRu aBg iJaT~~

salam rabu,abg ijat mmg suka kumpul menan
menan terbaru  gasing la pulak, hai mcm2 kuat betul pengaruh kwn..
layan je la...janji anak happy....



xpenah lak potong rambut fesyen ni...ibu suka nampak kemas,tp ayah kurang gemar, katanya mcm samseng..ade ke mcm tu hai
apa taknya,yg tukang bawak g potong tu ha si abang mirul hu...


koleksi menan gasingnya


sampai bila abang ijat asyik nak beli menan je ni..harap bila dah bsek. tahun depan suka kumpul koleksi buku2 pulak...amin...

Selasa, 2 Oktober 2012

~~iBu TeRpAKsa Ajar AiNa GuNa sOoThEr~~

salam selasa,tinggal beberapa hari ja lagi ibu dah nak masuk krj
ibu mula krj balik pd 17/10 ni,krj pagi pulak tu
harap2 aina dpt menyusuaikn diri dgn umi n umi plak dpt bsabar dgn kerenah baby ibu ni 

aina ni jenis yg kerap mnyusu n mulut dia asyik nak menyonyok je
bla dgn ibu senang la boleh BF je,tp bla dah dekat2 nak anta rmh umi ni ibu terpaksa la bg aina guna SOOTHER gak hu..ikutkn hati  mmg xsuka nak ajar tp xnak menyusahkn org jaga n
senang ayah jaga mlm2 bla ibu krj mlm ayah bleh sumbat jer soother he....kesian aina...

harap xlama ibu krj n dpt naik pangkat jadi GM kat rmh plak..tgh apply ni...hu....
rasanya xberbaloi jugak krj gaji kita separuh bg pada pengasuh kn.....faham2 je la anak dah 4 mmg wajib berenti dah kn....situasi ni masih dlm pertimbangan...kena betul2 kaji baik n buruknya brenti krj ni..maklum la  byk hutang nak bayo...anak2 pulak dah 3 org bsek...hu...pening jugak bila dfikir2kn....
hanya masa yg menentukn.......






pada mulanya aina mmg xmo isap...ibu cuba beli jenis lain baru dia boleh nyot2
itu pu bila nak tido je ibu bg guna...



dah pandai pandang camera dah skrg good girl....

Isnin, 1 Oktober 2012

~~AkSi-AkSi AiNa Di uSiA 44 HaRi~~

salam isnin yg ceria...hari baru,minggu baru dan bulan baru ,header pun baru
ribuan terima kasih pd lily @kwn alam maya mamalieyna kerana sudi buatkn header tuk dinor family
sgt2 cantik ibu suka :)
mood ceria sbb weekend dpt kuar dr rmh ambik udara segar bsama baby aina..
aina sgt2 good girl...diam je...n tido je bila ibu bawak kuar g soping2 barang dapur pada hari sabtu pagi
hari ahad ptg pula ayah bawak kami kuar raun2 g pasar malam dgn moto jer
aina lg sekali spoting n good girl diam n tido jer dpt la ibu beli yong tau fu dah lama teringin nak makan
pekembangan terbaru aina skrg dia suka klu ibu letak dia meniarap,kepala dah boleh tegak
bediri pun dah kuat dgn bantuan ibu la
so...ibu pun mengabadikn pic2 aksi aina d usia 44 hari tempoh hari...layan..







Followers