Khamis, 27 September 2012

~~AiNa BaWaK BeKaL SuSu iBu~~

salam khamis yg mulia, hari ke 43 bpantang esk hari terakhir,cepat plak rasanya
lps ni menghitung hari nak masuk krj balik semula pulak ngeee

dah dua hari blog ibu menyepi,tuan tanah dah mula M besar lg pun ada baby kn masa terhad gitu
semalam hari ke 42 so ibu ada apmnt kat klinik GOV tuk family planing....so ibu pilih kaedah pil lg
hari ke 42 mlmnya trus boleh mula makan

anak dah 4 baru nak buka buku family planing he...bukan apa ibu dgn ayah dah sepakat cukup la dah 4org anak so kali ni ibu ikut klinik GOV punya planing boleh pantau tiap2 bln kn..lg pun free hu...

kebiasanya ibu mmg ambil kaedah pil juga tp sendiri beli kat farmasi je, ibu ambil selama 3tahun n akan stop mkn pil  bila ada planing nak tambah lg kn....so kwn2 mcm mana planing? ada byk cara moden kn tp ibu ni penakut biasanya klu dah xde planing nak anak lg biasa org akan IKAT tp biar dulu la ..mana tau kot2 cik somi berubah fikiran plak hu...(ayat penyadap hati ...takut sebenarnya huh....)
panjang plak bebelkn lari dari tajuk plak....so semalam petama kalinya ibu tinggalkn baby aina
dgn umi pengasuh kpd budak2 ni

so apalagi mlmnya ibu bsungguh2 pam susu tuk bekalkn kpd aina esknya
nasib aina good girl, komen umi dia menangis bila nak susu je n kuat menyusu skali mennyusu 4oz
aina mmg mmg kuat mnyusu,kat rmh selang 2jam n menyusu smp tertido....




yes...berjaya pam dpt 6 oz..botol besar 4oz...botol kecil  2oz....

ibu guna manual ni je...tq adik ibu mamalieyna kasi pinjam ,sgt2 membantu..


dah pam simpan n bawak kermh umi dgn bag ni...knp bag ni...sbb..


sbb dlm bag ni tahan suhu..so umi boleh trus bg je aina minum....

aina bawak bekal 6 oz je sbb xlama ibu g klinik dlm 11/2jam je...kul 1.30 smp 3 je...
bila ibu mula krj nnt baru aina bcampur dgn susu fomular sbb ibu krj kilang je mana ada masa nak kuar pam susu kn ..lg pulak ibu krj 12jam..campur dgn masa pergi n balik dlm 14jam ibu akan tinggalkn aina ..emmm mst rindu sgt nnt tu....harap umi n ayah dpt jaga aina dgn penuh sabar n succes....doakn sumanya d permudakn.........amin.....

3 ulasan:

mamalieyna berkata...

bertuah aina, dpt minum susu ibu lama2x..tp sayang jugak kan, dh masuk kerja, terpaksa la campur..huu~

takpala kan..kita dh cuba terbaik..

hope semua urusan berjln lancar nnti bila dh mula kerja~ amin..

eB berkata...

cantek la bag pureen tuh. suker3 :)

Izan Ishak berkata...

good girl aina... dah belajar tinggal ngan umi ye. takpe kak... yg penting akak dah cuba yg terbaik utk bby aina kan!

Followers