salam jumaat yg mulia penuh keberkatan
mmg cepat masa blalu,dah pun weekend
ibu cuti lg esk blum ada apa2 plan lg
ahad dah nak krj pagi
tiap kali ada majlis makan2 manu rojak buah mst xketinggalan
hari ni ibu nak kongsi resipinya, ala dinorfamily la ye...mst byk cara lain kn tp cara ibu n bahan2nya sgt senang n cepat d masak sedap d makan
BAHAN2
SEBOTOL KECIL SOS CILI
SEBOTOL KECIL KICAP MANIS
SEBOTOL PETES UDANG (otak udang)
1/2 KILO GULA PASIR
1/2 KILO GULA MERAH(bancuh dgn sedikit air n tapis)
SATU CAWAN TEPUNG JAGUNG(bancuh dgn sedikit air )
KACANG TANAH (digoreng n dkisar kasar)
CARA2 MMASAK
gunakn kuali supaya senang nak mngacaunya ye....masukkn kesemua bahan2 d atas kedalam kuali kecuali kacang. masak dgn api sederhana besar, kacau selalu bg mgelak dr beketul2, masak smp pekat. lebih kurang dlm 20minit. bila dah sejuk boleh la dimakan bsama buah timun,nenas,ubi sengkuang,mangga,jambu n kedongdong....tpulang kpd citarasa masing2...senang kn...selamat mencuba.....mst bjaya....
BAHAN2NYA
CAMPUR JER SUMA BAHAN2 TD
MASAK SAMPAI PEKAT
KACANG TANAH D KISAR KASAR
SEDIA D MAKAN DGN BUAH BUAHAN SEGAR
TABUR KACANG TANAH D ATAS HIDANGAN....
4 ulasan:
yeeaaaa dah tau rahsia kuah rojak best..nnti leh la buat..lalala..hee~
wahhh tq yer imah... leh la eB try :)
dlu masa sek rendah mmg g2 la kuah rojak kami buat tp skrg ntah x pernah buat dah sbb dok mkn yg beli tue.. hehee
senang jer buat ni... ni baru tau cara buat,,, ingatkn kna msak2 ker
Catat Ulasan