Rabu, 1 Februari 2012

~~KaRi AyAm CaMpUr uBi KeMiLi~~

salam rabu,emm hari ni dah nak mula krj mlm,weekend lps ibu krj pagi,so xde sesi jln2
tuk update gak blog ibu kongsi2 masakkn ibu bila cuti dok d rmh  jer masak2 mkn2 je la..

sebenarnya ibu pertama kali masak kari ayam campur ubi kemili ni
dah lama xmkn n tgk ubi ni,ini pun FIL dr kg ada tanam n kirim kn tuk kami yg dok d kl ni

dah lama benar xmkn ni,susah sebenarnya nak jumpa ubi kemili ni
ada yg xpenah mkn ke? d sebelah utara terutama d kg ibu ada dpt jumpa ubi ni
itu pun klu ada yg rajin menanamnya,boleh d mkn mcm tu jer cuma rebus dulu...

layan hasil masak2 bila cuti tperap je kat rmh
suka2 weekend ni ibu cuti ahad isnin n selasa sama ngan ayah,leh ler g jenjalan.....




ubi kemili rasa mcm ubi kentang tp lain sikit la....


kopek kulit dulu sebelum masak...


siap kari ayam campur ubi kemili


petola masak tumis air suka sgt....


lg satu resepi kegemaran ibu....ikan kembong sumbat bakar dgn daun kunyit
baunya wangi jer....bakar atas kuali jer la klu dok rmh tinggi2 ni he.....

7 ulasan:

LYAfrina berkata...

biasa ubi keling tu mkn saje jer..rebus.. xpnah lagi masak kari..msti sedapkan??blh try pas ni

mamalieyna berkata...

ubi keling! hee sedapnya..kalau dpt cicah ketupat palas lg best...aduuh terlliur dah..hee~

Fieza79 berkata...

wawahh...syedapp tuu...surlpp terliur..!

~Siti Hajar~ berkata...

Ubi kemili tu favourite abah sy, tetiap minggu beli tau, tp sy xbpa gemar..huhu

Salina@IbuAqil berkata...

Uishhhh!!
Sis, x penah rasa lagi ni.. ;)

::NureeN:: berkata...

ubi tue jarang mak buat gulai slalu mkn cicah gula ja.. hehee...
ikan kembong tue pembuka selera :)

eB ezrin berkata...

eB x braper suker. tp mmg sdp eh? :)
ps; imah rajin msk. biler nk ajak kami raser nih? ;p

Followers