Rabu, 29 Ogos 2012

~~pEnGaLaMaN MeLaHiRkAN AnAk kE4~~

salam syawal yg ke11 n selamat bpantang pd ibu hari ke14
kata orang lain anak lain pengalaman  melahirknnya kn
mmg betul, bg ibu makin byk anak kita lahirkn makin senang n makin bpengalaman

bg ibu masa melahirkn anak ptama mmg pengalaman yg sgt2 mngerikn, byk jahitan mungkin bsalin d hospital 
kerajaan maaf ckp telalu ramai org so xtelayan kakitangan kat sana... anak ptama besalin d hospital besar kl(HKL)
anak ke2 juga lg2 mengerikn sbb mmg mentah2 ibu dgunting n byk jahitan smp nak duduk pun xboleh walaupun bayaran mahal bsalin d pusat rawatan islam tp sakitnya xboleh ditukat ganti
anak ke3 paling senang besalin...sakit dr mlm smp hospital dlm jam 6pg,8pg ibu dah bsalin n satu jahitan jer,bsalin d pusat perubatan univesiti malaya(PPUM)
pengalamn anak ke4 pulak mula2 15 ogos ibu blk dr krj mlm kira mlm last krj  tuk cuti braya n besalin, pg2 tu ada appmnt chek perut kul 8am, blk dr klinik ibu tido la sbb blk krj mlm mmg mngantuk gila babas
ayah pulak lps ambik ibu dr klinik trus g krj msk separuh hari

dlm jam 4.30 ptg ibu tjaga dr tido rasa mcm ada keluar air,bila ibu bangun bjln lg byk air yg keluar,sah ibu mmg nak bsalin, trus call ayah n tunggu anak2 suma blk dr sek dlm kul 5.30 kami btolak ke hospital sg. buluh sbb ibu x boking mana2 hospital sbb takut bsalin d kg

jarak biasa dlm 15mnt jer dr rmh d sbb kn jem kul 7 baru smp,yg sedihnya ibu puasa ari tu sempat minum air  segelas jer sblm g hospital,dlm kekalutan tu sempat ibu suruh ayah blk dulu urus anak2 yg lapar
dlm kul 9mlm baru bukak 4sm
ibu cuma menahan sakit duduk d kerusi jer maklum la hospital kerajaan org mmg ramai beratur nak besalin
bilik bsalin pun penuh dlm kul 12mlm ayah dtg semula ke hospital
jam 1pg 16 ogos ibu baru dmasukkn ke bilik bsalin setelah dah bukak 8sm
alhamdulillah tepat jam 1.15pg ibu selamat melahirkn anak k4 dgn senangnya mungkin berkat mak d kg mebacakn yasin tuk ibu..n tiada luka n tiada jahitan pun
so esknya dlm kul 2ptg ibu ibu dah keluar wad n anak n ibu sihat smp skrg
17 ogos kami btolak blk ke kg dlm kul 6ptg smp kg kul 1pg
pada ibu pengalaman bsalinkn anak lelaki kembar darah, anak perempuan kembar air
kembar darah sakit sgt, kembar air kurang n lambat sakitnya...xtahu la pengalaman org lain....




hari ptama


hari k4 1syawal



hari k10,pusat pun dah tanggal



hari k11, cuba pam susu n aina mula minum dr botol dgn jayanya,setakat ni aina BF sepenuhnya
n kuatkn semangat nak BF sepenunya smp 2bln..bila dah mula krj campur2 la dgn susu fomular sbb ibu krj 12jam kn semoga dpermudahkn segala urusan...



hari k12,aina yg suka tido n matanya xtutup rapat.

5 ulasan:

mamalieyna berkata...

aina dah besar, rindu pulak bau aina...^_^

eB berkata...

eB lgsg x der pengalaman kluar air ketuban @ darah...
aerish dolo awal sbulan, so induce 2 kali... huwaaaaa... mmg skt...
aed plk, trus2 skt jerk, sampai2 spital dh 4 cm... trus msk labor room...
skt induce lagi la sktnyer dari x inducekan?...

alhamdulillah kiter berpeluang melahirkan anak2 yg comel & bujak... insyaallah...
imah tlg soakan eB laks yer... semoga urusan kami dipermudahkan. aminnnn...

Salina@IbuAqil berkata...

Alololo comel..
Maaf terlambat wish kak..
Tahniah yer.. ;)

::NureeN:: berkata...

nureen stakat la alhamdulillah full BF, kat bb sitter pon bg yg nureen pam kat opis, jarang sgt2 bg susu tepung..
nureen 2 2 anak nureen x der turun darah @ air, juz sakit2 10minit.. last bila msk labour room baru docter yg pecahkan ketuban :)

LoVeNLiFe berkata...

TANiAH....Baru sempat nak wish...
Wah bby berbintang LEO la sama ngan auntie..
Lagi sama kalau bby kuar 15 ogos..he3x...
SELAMAT BERPANTANG...

Followers